RUSKA DEKLICA, KI SO JO ZARADI RISBE ODVZELI OČETU, NA REHABILITACIJI: Oče danes pred sodnika

Svet

Trinajstletno Rusinjo, ki so jo marca odvzeli očetu, ker je v šoli narisala risbo v podporo Ukrajini v vojni z Rusijo, so oblasti dodelile njeni mami, čeprav je ni videla že leta in sta imeli malo stikov.

Fotografija je simbolična.

V začetku marca so 13-letno Marijo Moskaljovo, ki jo kličejo Maša, zaradi njene protivojne risbe in očetovih kritičnih komentarjev na račun ruske vojske na družbenih omrežjih odvzeli njenemu očetu, 54-letnemu samohranilcu Alekseju.

Namestili so jo v center za družbeno rehabilitacijo v mestu Jefremov, ki leži 300 kilometrov južno od Moskve. Tu so po poročanju lokalnih medijev z njo delali psihologi in socialni delavci.

Na prošnjo učiteljice v šoli, naj nariše sliko v podporo ruskim vojakom v Ukrajini, je sicer narisala žensko in otroka z ukrajinsko zastavo, proti katerima letijo rakete. Risbo je opremila z napisoma "Ne vojni" in "Slava Ukrajini".

Njenega očeta so minuli teden obsodili na dve leti v kazenski koloniji zaradi "diskreditacije" ruske vojske. Dan pred izrekom obsodbe je pobegnil iz hišnega pripora, a so ga prijeli v Belorusiji, sicer zaveznici Kremlja. Danes naj bi stopil pred sodnika, ki bo odločil, ali mu bodo omejili starševske pravice do hčerke, ki jo je leta sam vzgajal.

Že pred obravnavo je ruska komisarka za pravice otrok Marija Lvova Belova - za katero je sicer Mednarodno kazensko sodišče izdalo zaporni nalog zaradi deportacij ukrajinskih otrok v Rusijo - na Telegramu sporočila, da se je njena mama Olga Sičikina, ki deklice ni videla vrsto let in sta imeli zelo malo stikov, vrnila in odpeljala deklico iz centra. Dodala je, da je Marija sprva ni hotela videti, da pa si je sedaj premislila.

Agencija AFP tega ni mogla preveriti, medtem ko se aktivisti in odvetniki pritožujejo, da nimajo dostopa do dekleta.

Primer Maše in njenega očeta je v Rusiji povzročil veliko razburjenje in postal simbol zatiranja tistih, ki obsojajo vojaško ofenzivo Kremlja proti Ukrajini.

V Rusiji so sprožili spletno peticijo, ki zahteva vrnitev otroka njenemu očetu. Kljub vzdušju strahu jo je podpisalo več kot 145.000 ljudi.

Aktivisti so minuli teden na družbenih omrežjih objavili pismo Marije očetu, v katerem ga je označila za "najpogumnejšo osebo na svetu" in izrazila upanje, da bosta kmalu spet skupaj. "Imam te zelo rada in vem, da si nedolžen," je napisala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija