RUŠILNI POTRES NA POČKU: Krizne razmere skušale izkoristiti oborožene frakcije (FOTO)

Slovenija

Ob zaključku mednarodne vojaške vaje Zaščita, reševanje in mobilnost 2021 so na Počku izvedli vajo, ki je predvidela rušilni potres, pri čemer krizne razmere skušajo izkoristiti neidentificirane oborožene frakcije. Gre za osrednjo vajo sil Slovenske vojske (SV) letos, ki je namenjena krepitvi pripravljenosti SV za sodelovanje pri naravnih nesrečah.

Mednarodna vaja, ki se je v naši vojašnici začela 18. oktobra in v katero je vključenih več kot 900 udeležencev iz 20 držav, je namenjena tudi povezovanju na področju zagotavljanja varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi uprave za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike.

Po scenariju osrednje vaje je v namišljeni državi na severovzhodu Evrope izven meja EU prišlo do rušilnega potresa in aktiviranja državnega načrta civilne zaščite ter pomoč vojske pri zaščiti in reševanju civilnega prebivalstva. Krizne razmere pa skušajo izkoristiti neidentificirane oborožene frakcije, ki z napadi na kritično infrastrukturo skušajo onemogočiti okrevanje po naravni nesreči. 

Pri vaji so sodelovale specializirane enote za prečiščevanje vode, dekontaminacijo območij, helikopterske reševalne enote, enote specializirane za reševanje v gorah in inženirske enote.

Vajo si je med drugimi ogledal slovenski obrambni minister Matej Tonin. Kot je navedel, "naravnih nesreč seveda ne moremo preprečiti, lahko pa se nanje dobro pripravimo in današnja vaja je namenjena prav temu, da okrepimo našo pripravljenost na vse morebitne naravne nesreče, ki nam grozijo".

Pri tem je Tonin izpostavil, da je SV vpeta v sistem zaščite in reševanja v državi. Poleg tega "tovrstne vaje lahko pomembno prispevajo k temu, da so najprej naše domače ekipe zaščite in reševanja medsebojno usklajene, če pa gre za večje razsežnosti, pa da so usklajene tudi ekipe naše in bližnje in širše okolice". Minister za obrambo je spomnil tudi na prispevek SV pri različnih humanitarnih nalogah ter nalogah zaščite in reševanja.

Ideja o organizaciji mednarodne vojaške vaje v podporo predsedovanju Slovenije Svetu EU se je pokazala kot dobra, pa je ocenil vodja vaje, generalmajor Miha Škerbinc. Pri tem je izpostavil zlasti pomen vojaške mobilnosti ter podpore vojske sistemu zaščite in reševanja.

"Vaja je bila uspešna, brez incidentov, v težkih pogojih tudi zaradi trenutnega stanja v Republiki Sloveniji zaradi pandemije, ampak na koncu ... smo kot vedno zmagali," je dodal Škerbinc.

Uspešnosti vaje sta pritrdila tudi francoski general Laurent Marboeuf, sicer načelnik obrambe francoskih združenih oboroženih sil, in predstavnik Vojaškega štaba Evropske unije Andre Denk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija