BLIZU MEJE Z UKRAJINO STRMOGLAVILO RUSKO VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO: Posadka umrla (VIDEO) #v živo

Svet

Ruske vojaške sile naj bi prodrle v kijevsko regijo in z raketami napadle številne vladne objekte, je danes sporočila ukrajinska obmejna straža. Novinarji v severnem delu Kijeva poročajo o več nizko letečih helikopterjih, ki so leteli proti mestu, medtem ko je bilo napadeno letališče Hostomel. V bližini Kijeva je strmoglavilo ukrajinsko vojaško transportno letalo Antonov An-26. Na letalu naj bi bilo 14 ljudi, od tega jih je zadnjih informacijah v nesreči umrlo najmanj pet, je sporočila ukrajinska državna agencija za civilno zaščito. Na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino pa je strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Potrdili so, da je posadka umrla. Ruske sile so zvečer prevzele nadzor tudi nad območjem jedrske elektrarne Černobil.

Ukrajinsko vojaško letalo naj bi strmoglavilo približno 20 kilometrov južno od Kijeva. Vzrok za nesrečo še ni znan, prav tako pa oblasti še vedno ugotavljajo, koliko ljudi je dejansko umrlo. Nesreča se je zgodila v času ruskega napada na letališče Hostomel ter domnevnih napadov na vladne objekte v ukrajinski prestolnici.

V napadu na letališče Hostomel so bili sestreljeni najmanj trije ruski helikopterji, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Posnetke sestreljenih ruskih helikopterjev je na Facebooku delil svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Antona Heraščenka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letališče se nahaja približno 30 kilometrov severozahodno od središča ukrajinske prestolnice. Poročila, da so ruske enote prevzele nadzor nad letališčem, pa zaenkrat še niso potrjena.

Ukrajina je zaradi ruske invazije sicer zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

Blizu meje z Ukrajino strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo

Na zahodu Rusije blizu meje z Ukrajino je danes strmoglavilo rusko vojaško transportno letalo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Potrdili so, da je posadka umrla, niso pa povedali, koliko članov posadke je bilo na letalu vrste Antonov An-26. Običajno jih je na takem tipu letala pet. Nesreča se je zgodila v bližini mesta Voronež, vzrok naj bi bila tehnična težava, na tleh pa naj ne bi bilo škode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kijev: Ruska vojska izvaja intenzivne napade na vzhodu Ukrajine

Ruska vojska na vzhodu Ukrajine izvaja intenzivne napade na tamkajšnje kraje in letalska oporišča, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Iz Kijeva so sporočili, da so sestrelili pet ruskih letal in en helikopter. Zelenski se je v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za "koalicijo proti Putinu".

Ukrajinska obmejna straža je sporočila, da rusko topništvo in kopenske sile izvajajo invazijo na severnih in južnih mejah. Zapisali so, da beloruske sile podpirajo rusko vojsko"Napadi na mejne enote in nadzorne točke izvajajo s topništvom, težko opremo in lahkim orožjem. Zaznati je tudi delo sovražnikovih sabotažnih in izvidniških skupin," so pojasnili.

Iz več ukrajinskih mest poročajo o eksplozijah. Med drugim iz prestolnice Kijev, kjer so se oglasile opozorilne sirene, iz pristaniškega mesta Mariupol in Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. Opozorilne sirene so se sprožile tudi v Lvovu na zahodu Ukrajine. Prebivalci so prejeli obvestilo oblasti, naj ostanejo mirni. K temu jih je pozval Zelenski, ki je razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini.

Zelenski je že govoril z voditelji ZDA, Evropske unije, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. "Gradimo koalicijo proti Putinu," je zapisal na Twitterju in dodal: "Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir."

Proruske sile ob podpori ruske vojske krenile v protiofenzivo

Oborožene sile proruskih separatističnih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine so ob pomoči ruske vojske prešle v protiofenzivo in pridobivajo ozemlje v spopadu z ukrajinskimi silami, poročajo tuje tiskovne agencije. Predstavniki proruskih in ruskih oblasti sicer ob tem zatjujejo, da se "civilistom ni treba ničesar bati".

Vodja proruske republike Doneck (DPR) na vzhodu Ukrajine Denis Pušilin je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da je vojaško posredovanje v polnem teku, in da naj bi bila kmalu osvobojena vsa mesta in vasi v republiki Doneck.

Pušilin je za rusko televizijo Rossija-24 dejal tudi, da je "poveljniški center operacij ukrajinske vojske v Donbasu praktično uničen". Poudaril je še, da se "prebivalci republike Doneck nimajo česa bati" in da bo njihova vojska "storila vse, da bo zagotovila varnost".

Vodja proruske ljudske republike Lugansk (LPR) Leonid Pasečnik je ob tem danes izrazil pripravljenost zagotoviti pomoč prebivalcem ukrajinskih mest, če bi ti za to zaprosili, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Omenil je predvsem mesti Harkov in Odesa. Pasečnik je že pred tem izjavil, da je trenutni cilj republike LPR "osvoboditev celotnega ozemlja znotraj meja nekdanje regije Lugansk, ki je trenutno pod nadzorom Kijeva," še poroča Tass. "Moja naloga v vlogi vodje republike Lugansk je oskrbeti naše sile in doseči meje naše republike. Kaj se bo zgodilo potem, je v rokah Ukrajine", je dejal na današnji novinarski konferenci.

Medtem se je oglasil tudi tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konašenkov, ki je dejal, da "enote ukrajinskih oboroženih sil še naprej obstreljujejo mesta v regiji Donbas, pri čemer je prišlo do žrtev med civilnim prebivalstvom". Pušilin je ob tem opozoril, da opažajo, da je "obstreljevanje na nekaterih območjih usmerjeno tudi v stanovanjske bloke in soseske." Dodal je, da sprejemajo "vse možne ukrepe, da bi zmanjšali možnost morebitnih napadov na civilno prebivalstvo".

Ruski napadi se nadaljujejo 

Ruska vojska je sporočila, da je bilo med današnjo obsežno vojaško operacijo v Ukrajini uničenih 74 vojaških objektov ukrajinske vojske, vključno z 11 letališči, poročajo tuje tiskovne agencije. Po besedah generalmajorja Igorja Konašenkovega in navedbah ruske tiskovne agencije Tass so sestrelili tudi vsaj en ukrajinski vojaški helikopter in štiri brezpilotna letala, ob tem pa uničili še tri poveljniške točke, bazo ukrajinske mornarice in 18 radarskih postaj za raketne sisteme S-300 in Buk-M1.

Separatistične sile na vzhodu Ukrajine so ob podpori ruskih oboroženih sil napredujejo in so pridobile kar nekaj ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Ruske enote zagotavljajo podporo oboroženim silam ljudskih republik Doneck in Lugansk, ki so zdaj prešle v protiofenzivo," je po navedbah ruske agencije Tass dejal Konašenkov.

Konašenkov je za državno televizijo povedal še, da so sile ljudske republike Doneck pridobile "do tri kilometre ozemlja", sile "ljudske republike Lugansk pa so napredovale za kilometer in pol". Dodal je, da ima Rusija "zelo natančno orožje" in da se ukrajinskim civilistom "ni treba bati".

Moskva zavrača, da namerava zasesti Ukrajino

Po napadu na Ukrajino so danes v Kremlju zanikali, da nameravajo zasesti sosednjo državo. "Nihče ne govori o zasedbi. V tem primeru tukaj ne uporabljamo te besede," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal, da bo o tem, kako dolgo bodo ruski vojaki ostali na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine, odločil Putin.

Na vprašanje, kako daleč v Ukrajino nameravajo prodreti ruske vojaške enote, je odgovoril, da ne more posredovati nobenih "vojaških, tehničnih ali drugih podatkov o tej operaciji". Cilj je sicer po Peskovih besedah "demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine". Dodal je, da to pomeni "nevtralizacijo vojaškega potenciala, ki se je v zadnjem času zahvaljujoč odločnim dejavnostim iz tujine bistveno okrepil", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva trdi, da želi z vojaškim posredovanjem le oslabiti ukrajinsko vojsko in da ni ciljala na mesta ali civiliste

V Kremlju tudi menijo, da bodo državljani Rusije podprli vojaško operacijo v Ukrajini. Po besedah Peskova "velika večina" Rusov podpira priznanje neodvisnosti proruskih republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine. "Zaradi tega pričakujemo, da bodo podprli tudi to," je še dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

Rusija zavzela letališče v bližini Kijeva in območje Černobila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes priznal, da so ruske sile zavzele letališče Hostomel, ki se nahaja približno 40 kilometrov od središča ukrajinske prestolnice Kijev. Obljubil je, da bodo ukrajinske sile letališče znova zavzele. "Sovražne sile so bile blokirane, naši vojaki pa so že prejeli ukaz, naj jih uničijo," je Zelenski dejal v video nagovoru, poroča AFP.

Ukrajinska mejna straža je sicer že pred spopadi na območju letališča Hostomel potrdila, da so ruske kopenske sile s tanki prečkale belorusko-ukrajinsko mejo in se usmerile proti jugu, proti ukrajinski prestolnici Kijev.

Ruske sile so zvečer prevzele še nadzor tudi nad območjem jedrske elektrarne Černobil. Kot je sporočila Ukrajina, je do zavzetja Černobila prišlo po "ostrem" boju. 

"Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi," je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.
 

Ubitih 13 civilistov

Doslej naj bi bilo v spopadih ubitih 13 civilistov, med njimi dva otroka, umrlo pa je tudi devet ukrajinskih vojakov, približno 15 naj bi jih bilo ranjenih. Poleg tega 19 vojakov pogrešajo, so navedle ukrajinske oblasti po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Stoltenberg obsodil ruski napad na Ukrajino

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil ruski "lahkomiseln in neizzvan napad". Opozoril je, da bo ogrozil številna življenja. "Kljub našim opozorilom in neumornim naporom za diplomacijo je Rusija znova izbrala pot agresije na suvereno in neodvisno državo," je sporočil Stoltenberg.

"Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike," je še dejal in poudaril, da gre za pomembno kršitev mednarodnega prava in resno grožnjo evroatlantski varnosti. S Stoltenbergom se je po telefonu danes pogovarjal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Kot je tvitil Blinken, sta obsodila ruski napad na Ukrajino in govorila o usklajenem odgovoru zveze Nato. "Enotni smo smo pri odgovoru Rusiji in krepitvi Nata na vzhodu," je dodal.

Nato napovedal "dodatne korake" za krepitev obrambe zaveznic po ruskem napadu na Ukrajino

Članice zveze Nato so napovedale "dodatne korake" za okrepitev obrambe zaveznic, piše v izjavi, ki so jo objavile po izrednem zasedanju v Bruslju. Ob tem so potrdile neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. "V skladu z našim obrambnim načrtovanjem za zaščito vseh zaveznic smo se odločili za dodatne korake za nadaljnjo okrepitev odvračanja in obrambe v zavezništvu. Naši ukrepi ostajajo preventivni, sorazmerni in ne zaostrujejo razmer," so članice Nata zapisale v izjavi.

Ob tem so izpostavile, da ruska dejanja pomenijo resno grožnjo evroatlantski varnosti, da bodo imela geostrateške posledice ter da bo Nato bo še naprej sprejemal vse ukrepe, potrebne za zagotovitev varnosti vseh zaveznic.

Stoltenberg je pojasnil, da so za zaščito zaveznic danes aktivirali obrambne načrte, kar bo omogočilo namestitev zmogljivosti in sil, vključno z Natovimi odzivnimi silami, tja, kjer bo to potrebno. "Na vzhodu zavezništva bo v prihodnjih dneh in tednih še več Natovih sil," je napovedal.

Stoltenberg je sicer danes znova zatrdil, da v Ukrajini Natovih sil ni in da ne načrtujejo namestitve zavezniških sil v Ukrajini. Namen sprožitve obrambnih načrtov je preprečiti širjenje konflikta v zaveznice, je poudaril.

EU obsoja rusko invazijo na Ukrajino

Evropska unija in več evropskih držav je danes obsodilo rusko invazijo na Ukrajino. Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta na Twitterju zapisala, da bo Kremelj odgovarjal za svoja dejanja.

"Ostro obsojamo ruski neupravičen napad na Ukrajino," sta na Twitterju zapisala von der Leynova in Michel. Dodala sta, da so "naše misli" z Ukrajino in nedolžnimi ženskami, moškimi in otroki, ki se bojijo za svoje življenje. "Kremelj bo odgovarjal," sta še poudarila. Enak zapis je objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Michel je dodal, da je že govoril z Zelenskim. V pogovoru je obsodil invazijo in izrazil solidarnost z Ukrajino. Napovedal je srečanji Evropskega sveta in voditeljev skupine G7. Govorili bodo o nadaljnjih korakih proti ruskim nezakonitim dejanjem in v podporo Ukrajine.

Obetajo se nove sankcije proti Rusiji

Leyenova in Michel sta danes napovedala nove sankcije EU proti Rusiji. Prvi sveženj ukrepov je EU sprejela v sredo. Nov sveženj naj bi med drugim vključeval prepoved dostopa ruskih bank do evropskih finančnih trgov.

Ursula von der Leyen in Charles Michel

Prvi sveženj sankcij proti Rusiji vključuje sankcije proti osebam ter podjetjem in bankam ter omejitev trgovine z omenjenima območjema in dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

V novem svežnju naj bi torej dostop do evropskih finančnih trgov omejili še drugim ruskim bankam. Borrell je ob obsodbi nesprejemljivega ravnanja Rusije danes opozoril, da ta s svojimi potezami tvega "osamitev brez primere" in da bo novi sveženj sankcij ostrejši od katerih koli sankcij doslej.

Voditelji članic EU bodo drevi na kriznem zasedanju v Bruslju politično potrdili drugi sveženj sankcij proti Rusiji, obenem pa naj bi pozvali tudi k hitri pripravi nadaljnjih sankcij, torej tretjega svežnja, ki bo vključeval tudi Belorusijo, kaže osnutek sklepov vrha.

Putin: Rusija želi ostati del svetovnega gospodarstva

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ruskim poslovnežem dejal, da Rusija ni imela druge izbire, kot da napade Ukrajino in si tako zagotovi varnost. "Ustvarjena varnostna tveganja so bila takšna, da se ni bilo mogoče drugače odzvati," je dejal in okrivil nepopustljivost Kijeva in Zahoda do ruskih varnostnih zahtev.

Zagotovil je še, da želi Rusija ostati del svetovnega gospodarskega sistema in da mu ne namerava škoditi ter ga spodkopati. "Rusija ostaja del svetovnega gospodarstva" in mu ne bo škodila, saj je njegov del, je dejal ter izrazil željo, da Rusija ne bi bila izključena iz mednarodne gospodarske skupnosti.

Zatrdil je, da je Rusija pripravljena na nove sankcije proti svojemu gospodarstvu, poslovneže pa pozval k solidarnosti z rusko vlado.

Rusija bo na sankcije odgovorila "ostro"

Rusija je danes obljubila "oster" odgovor na evropske sankcije. "V skladu z načelom vzajemnosti, ki je temelj mednarodnega prava, bomo v primeru uvedbe sankcij proti Rusiji s strani EU sprejeli stroge povračilne ukrepe," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Dodali so, da sovražni ukrepi EU proti Rusiji ne morejo preprečiti progresivnega razvoja povezav med Moskvo in proruskimi separatisti v Ukrajini, ki jim bo Moskva še naprej zagotavljala pomoč, še poroča AFP.

Tudi Macron obljublja oster odziv

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v današnjem nagovoru zagrozil Rusiji z brezkompromisnim odzivom na njen napad na Ukrajino, ki ga je označil za prelomnico v evropski zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Na vojno dejanje Rusije se bomo odzvali brez šibkosti, mirno, odločno in enotno," je dejal Macron v svojem nagovoru narodu. 

Francoski predsednik meni, da je obsežen ruski napad na Ukrajino v nasprotju z vsemi zavezami, ki so jih doslej sprejele ruske oblasti. "Predsednik Vladimir Putin se ni odločil le za napad na Ukrajino, ampak je s tem, ko se je odpovedal diplomaciji, okrnil celotno suverenost Ukrajine. Odločil se je, da bo povzročil največjo škodo miru in stabilnosti v Evropi v zadnjih desetletjih," je dejal.

Johnson Rusiji napoveduje sankcije brez primere

Britanski premier Boris Johnson je danes napovedal nov paket gospodarskih sankcij proti Rusiji. Velika Britanija bo tako vsem večjim ruskim bankam zamrznila premoženje in jih izključila iz državnega finančnega sistema. To vključuje popolno in takojšnjo zamrznitev ene izmed največjih ruskih bank VTB, poroča BBC.

Rusiji bosta onemogočena dostop do plačil in pridobivanja finančnih sredstev ali izposoje denarja na britanskih trgih. Prav tako bo z zakonodajo omejena količina denarja, ki ga imajo lahko Rusi na bančnih računih v Veliki Britaniji, čeprav zgornja zaenkrat meja še ni določena.

Vlada bo pospešila pripravo zakona o gospodarskem kriminalu, s katerim naj bi ugotovila dejansko lastništvo ruskega premoženja, saj jo že dolgo obtožujejo, da si zatiska oči pred denarjem, ki ga Kremelj pretaka po Londonu.

Britanske oblasti bodo v naslednjih dneh ustavile izvoz visokotehnoloških izdelkov, opreme za rafiniranje nafte in opreme z dvojno rabo, ki se lahko uporablja v vojaške namene.

Poleg prepovedi pristajanja letal letalske družbe Aeroflot pa je Velika Britanija na svoj seznam sankcij dodala še pet Rusov. To so Kirill Šamalov, najmlajši ruski milijarder, ki je bil prej poročen s Putinovo hčerko, Pjotr Fradkov, Denis Bortnikov, Jurij Sljusar in Elena Georgieva.

Biden uvedel nove sankcije, v "rokavu" jih ima še več

Ameriški predsednik Joe Biden je danes zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Napovedal je, da imajo skupaj z zavezniki in partnerji v pripravi še več sankcij.

Zagotovil je, da bodo že te sankcije, ki so jih uvedli doslej, bolj boleče kot izključitev iz sistema SWIFT. Oblikovane so tako, da povzročijo maksimalni učinek Rusiji in minimalnega ZDA ter zaveznikom, je dejal.

Biden je že zjutraj, neposredno po tistem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da se je odločil za vojaško operacijo v Ukrajini, odgovoril, da ga čaka enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov in partnerjev. "Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom," je sporočil Biden.


Janša ostro obsodil rusko vojaško agresijo proti Ukrajini

Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere, je danes tvitnil premier Janez Janša. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini. "Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994," je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine. Gre za diplomatski dokument, s katerim se je Ukrajina po razpadu nekdanje Sovjetske zveze prostovoljno odrekla jedrskim raketam, od ZDA, Velike Britanije in Rusije pa je v zameno dobila zagotovila o spoštovanju njene varnosti in ozemeljske celovitosti.

V še enem tvitu je premier Janša ocenil, da je ruski napad izdaja, ki bo imela ogromne geopolitične posledice. "Mnoge države bodo sedaj skušale razviti svoj jedrski arzenal," saj proti tem ni več realističnih argumentov. Svet je vstopil v vročo hibridno vojno s posledicami brez primere, je tvitnil.

Slovenija je odločno nasprotovanje ruskim potezam izrazila že v minulih dneh, potem ko je Moskva v ponedeljek priznala neodvisnost samooklicanih separatističnih ukrajinskih pokrajin Doneck in Lugansk. V sredo je zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Ljubljani Timurja Ejvazova. Izrazili so mu odločno nasprotovanje Slovenije ruskim potezam ob ukrajinski meji, še posebej enostranskemu ruskemu priznanju Donecka in Luganska. Gre za hudo kršitev mednarodnega prava in obveznosti, ki jih je Rusija prevzela z vrsto sporazumov, vključno s sporazumom iz Minska, so poudarili na MZZ.

Ovse rusko invazijo označil za zločin proti človečnosti

Poljski zunanji minister in trenutno predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Zbigniew Rau je danes obsodil rusko invazijo na Ukrajino ter jo označil za zločin proti človečnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ovse je medtem umaknil opazovalce iz Ukrajine.

Peking pozorno spremlja razmere v Ukrajini

Kitajska je danes sporočila, da po davišnjem ruskem napadu na Ukrajino pozorno spremlja razmere v Ukrajini. Hkrati je Peking obe strani pozval k zadržanosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Kitajska pozorno spremlja najnovejše razmere in obe strani poziva, naj ohranita zadržanost in preprečita, da bi razmere ušle izpod nadzora," je na rednem novinarskem brifingu dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Številni Kijevčani skušajo v strahu pred napadi zapustiti mesto

Glavno mednarodno letališče v Kijevu je bilo tarča napada že zjutraj, ob zori so se nad prestolnico prvič oglasile sirene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na ulicah Kijeva sta davi vladali dve zelo različni razpoloženji, pa poroča BBC. Številni ljudje so odhajali v službo kot običajno, drugi so se medtem zatekli v zaklonišča ali na postaje podzemne železnice, da bi se skrili. Številni so obtičali v dolgih vrstah v bankah, supermarketih in na bencinskih črpalkah. Nekateri bežijo na zahod Ukrajine z avtomobili. Na avtocestah zahodno od prestolnice proti poljski meji so nastali zastoji.

"Zbudila sem se zaradi zvokov bombardiranja. Spakirala sem torbo in poskušala pobegniti," je za AFP povedala Marija Kaškoska, ki se je skrivala na postaji podzemne železnice v Kijevu.

Mark, 27-letni vodja prodaje in eden od 900.000 rezervistov ukrajinske vojske, pa je za BBC povedal, da je pripravljen na vpoklic za boj proti Rusiji. "Braniti moramo svojo državo. In morda umreti v tej vojni," je dejal na ulicah prestolnice.

Uvedli bodo policijsko uro 

Župan Kijeva Vitalij Kličko je danes napovedal tudi uvedbo policijske ure, z namenom zagotavljanja večje varnosti prebivalcev. "Policijska ura bo trajala od 22. ure do 7. ure zjutraj," je v izjavi povedal župan. Dodal je, da javni prevoz v tem času ne bo deloval, vendar bodo postaje podzemne železnice ves čas odprte, da bodo v primeru morebitnih bombnih napadov lahko služile kot zatočišče.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ramms7ein |  24 .02. 2022 ob  21: 17
-1
Kjer je rdeča zvezda je mizerija, sovraštvo in vojna. Je povod za vse nadloge, politične konflikte in vojne v zadnjih 100 letih, vključno z našo balkansko klavnico, nagravžnim kitajskim kovidom in evo zopet, novo agresijo boljševikov danes.
Pjero Panin |  24 .02. 2022 ob  20: 31
Naj sankcije ohromijo Rusko gospodarstvo in razvoj smo pred vrati tretje svetovne vojne.
Ma naj stvari resijo po svoje kaj se Amerika vtika vsepovsod
vseved |  24 .02. 2022 ob  14: 53
Američani so dosegli kar so hoteli.
Stiv Rivs |  24 .02. 2022 ob  14: 40
-8
Ko je Hitler začel osvajati Evropo, je tudi veliko oboževalcev v sami Evropi.
Občudovali so njegovo moč, njegov prezir tedanjih demokracij.
Enako ima Putin veliko oboževalcev, tudi tukaj na Regionalu.
Kaj govorite o metanju bom s strani Američanov.
Seveda so Američani metali bombe, ma v Evropi so jih metali na naciste.
Zbudite se, ker PUTIN SEDAJ MEČE BOMBE V EVROPI in se ne bo ustavil v Ukrajini.
Eho |  24 .02. 2022 ob  13: 44
Čeprav je -protislovno- cilj večine bojnih pohodov mir, je vojna vendarle kot požar v človeški skupnosti, čigar gorivo so živi ljudje. Močno je podobna požaru tudi po načinu širjenja......
forešter4 |  24 .02. 2022 ob  12: 40
NATO
north atlantic transgender organization

ne pozabit kdo je začel vojno, seveda če se niso že prej vse dogovoril..
 |  24 .02. 2022 ob  11: 48
14
ajde kje ste zdej nato udarna pest in druge nebuloze, vi si sam neki zmišljujete imena kao nekih akcij pol pa poči
in nikjer nobenga, šleve reve
pa dejte jim pokazat tega našega loleka boleka
ima da se rusija ukenja od straha ko pride toničić
 |  24 .02. 2022 ob  11: 45
12
pošljite našega toninčića matej tonin - strah in trepet,
lolek in bolek minisitrvo za odbrambo
matej tonin to je zalogaj zate

in ful dobre reklame regional, super ste - poročate o vojni pol se pa najde reklama za krofe
ful ste duhoviti al pa brez okusa in brez osnove neke spoštljivosti
tako monty python - ovski štosi bravo regional zdej pa mi briši komentar
td |  24 .02. 2022 ob  11: 34
Verjetno prvič, da se princ teme ne strinja s Trumpom glede tega. Iz tega vidika bi morda bilo kdo ve res bolje, da ne bi zmagal en totalni služabnik kapitala in in imperializma kot je Biden.
Istriano |  24 .02. 2022 ob  11: 01
19
Stiv Rivs, tisti, ki se vojskujejo po celem svetu, mečejo bombe in težijo so Američani, Rusi samo nočejo imeti pred svojim pragom ameriške jedrske rakete uperjene v njihova mesta. Če gre Ukrajina v Nato, bodo takoj Američani tam postavili jedrske rakete in to Rusi ne bodo dovolili. So poskusili pred desetletji Rusi postaviti jedrske rakete na Kubi in so jim Američani to preprečili, zdaj je situacija obrnjena. Če bi mele ZDA energičnega predsednika in ne tega starčka, ki samo cinca , bi bil problem že rešen. Bidenu zgleda, da ni jasno, da jedrskih raket pred rusko mejo ne bo postavil.
Istriano |  24 .02. 2022 ob  10: 54
14
Rusija že zelo dolgo ni izgubila nobene vojne, ZDA so jih pa, kar nekaj.
Stiv Rivs |  24 .02. 2022 ob  10: 42
-22
Putin je Hitler tega stoletja.
Njegove poteze so fotokopija Hitlerjevih.
Torej vsi ki so z njim so nacisti tega stoletja.
Ni kaj cincat, temu te potrebno takoj naredit konec.
SMRT NACIZMU, SVOBODA EVROPI !
1