RUSI O TROJICI EVROPSKIH VODITELJEV V KIJEVU: "Obisk ljubiteljev žab, jetrnih klobas in špagetov je nepotreben"

Svet

Kremelj je danes ob obisku voditeljev trojice največjih članic EU, Francije, Nemčije in Italije, v Kijevu Zahod posvaril pred novimi dobavami orožja Ukrajini, češ da so te povsem nepotrebne in bodo še bolj škodovale državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Moskvi se jim obisk evropskih voditeljev zdi nepotreben.

"Upajmo, da se trojica evropskih voditeljev ter predsednik Romunije ne bodo osredotočili le na to, da Ukrajino še bolj napolnijo z orožjem," je v zvezi z današnjim obiskom francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemškega kanclerja Olafa Scholza in italijanskega premierja Maria Draghija ter romunskega predsednika Klausa Iohannisa dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodal je, da upa, da bodo evropski voditelji spodbudili ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, da na zadeve pogleda bolj realno.

Da je obisk evropskih voditeljev v Kijevu nepotreben, je danes sporočil tudi nekdanji ruski predsednik, zdaj namestnik predsednika sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev.

"Evropski ljubitelji žab, jetrnih klobas in špagetov radi obiskujejo Kijev. Povsem nepotrebno," je Medvedjev tvitnil v angleščini. "Obljubili članstvo v EU ter stare havbice Ukrajini, popili gorilko ter se z vlakom vrnili domov," je dodal, pri čemer je z gorilko mislil na ukrajinsko vodko.

Macron, Scholz in Draghi so danes prispeli na obisk v Kijev, kjer želijo predati sporočilo o evropski enotnosti in nadaljnji podpori Ukrajini. Scholz je pri tem obljubil, da bodo pomoč državi nudili, dokler bo to potrebno

"Želimo izkazati ne le solidarnost, pač pa tudi zagotoviti, da se bo pomoč, ki jo organiziramo – finančna, humanitarna, pa tudi v orožju – nadaljevala," je za časnik Bild dejal nemški kancler. "In da se bo nadaljevala, dokler bo to potrebno za boj Ukrajine," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

To je prvi obisk voditeljev trojice največjih članic Evropske unije v Ukrajini po začetku ruske agresije 24. februarja, pridružil se jim je tudi romunski predsednik. Njihov prvi postanek je bil v kijevskem predmestju Irpin, kjer so po umiku ruskih sil konec marca našli trupla skoraj 300 civilistov. 

Voditelji EU bodo sicer čez en teden razpravljali o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. O nadaljnji pomoči Ukrajini bodo na srečanju konec meseca govorili tudi voditelji Nata.

BONUS VIDEO: So Ukrajinci najbolj številčni migranti pri nas?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija