RUSI O "IZMIŠLJENI" JEDRSKI GROŽNJI: Zunanje ministrstvo izključilo možnost uporabe tovrstnega orožja

Svet

Rusko zunanje ministrstvo je izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na njihovo jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države. Hkrati so oblasti potrdile napad na mesto Kramatorsk in sporočile, da vojaška ladja Moskva ni bila vključena v operacijo proti Ukrajini.

V ruski jedrski doktrini obstajajo jasne smernice za uporabo jedrskega orožja, te pa niso v skladu s cilji, zastavljenimi v okviru "posebne vojaške operacije" v Ukrajini, je danes dejal tiskovni predstavnik ministrstva Aleksej Saižev. Ruska jedrska doktrina namreč predvideva uporabo jedrskega orožja le, če je ogrožen obstoj njene države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem je Saižev dodal, da je Rusija večkrat predlagala sporazume, ki naj bi onemogočili jedrsko vojno, in Zahod obtožil namernega zaostrovanja razmer z "izmišljeno" jedrsko grožnjo s strani Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer ob začetku invazije Zahod večkrat posvaril, naj se v konflikt ne vmešava in hkrati poskrbel, da so bile njegove jedrske sile v stanju povečane pripravljenosti.

Ruska vojska je medtem potrdila, da je v zračnem napadu uničila veliko skladišče streliva v mestu Kramatorsk v regiji Doneck. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je med zadetimi cilji omenil še artilerijske položaje in sisteme zračne obrambe. Ločeno pa je poročal tudi o sestrelitvi dveh ukrajinskih bojnih letal tipa Su-25 in MiG-29.

Prav tako so oblasti sporočile, da vojaška ladja ruske črnomorske flote Moskva, ki je potonila ob ukrajinski obali, ni bila vključena v "vojaško operacijo" proti Ukrajini. To je razvidno iz odgovora vojaškega tožilstva žalujoči družini mornarja.

"Raziskava je pokazala, da ladja, na kateri je služil mornar Dmitrij Škrebez, ni vplula v ukrajinske ozemeljske vode in ni bila na seznamu formacij in enot, vpoklicanih za sodelovanje v posebni vojaški operaciji," je zapisano v uradnem pismu, ki ga je mornarjev oče danes objavil na družbenem omrežju Vkontakte in ga označil kot lažno. Mornar je bil od nesreče na križarki sredi aprila na seznamu pogrešanih oseb. Moskva pa je doslej poročala o enem mrtvem in 27 pogrešanih članih posadke.

Od ruskega napada na Ukrajino 24. februarja se Moskva namreč bori tudi s pomorskimi silami, ki izstreljujejo rakete na cilje v bližini obale in so med drugim sodelovale pri zavzetju ukrajinskega Kačjega otoka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .05. 2022 ob  23: 00
Toliko časa bodo provocirali Putina, da bo na koncu res uporabil jedrsko orožje .