RUDI BUČAR O "KORONSKEM" LETU: "Postal sem malo boljša gospodinja in pedagoška delavka"

Izola

Da so se časi spremenili, je kantavtor, Izolan Rudi Bučar zapisal že konec lanskega leta. Oktobra je namreč izdal ploščo z naslovom Kambjale so čase. Na njej pripoveduje in poje o odnosih, spremembah skozi čas in odrazu trenutnih dni. Že takrat se ni pritoževal nad časom, v katerem živimo še danes, ampak se je raje veselil dni, ki so in ki še prihajajo. Ima še vedno isto mišljenje? Poklicali in vprašali smo ga, kaj počne v teh "koronskih" časih in po čem si bo najbolj zapomnil preteklo leto.

"V prvem valu je bila posnetih večina skladb za ploščo Kambjale so čase, ki je izšla oktobra. V tem času se je, jasno, življenje kar precej spremenilo," priznava. "Postal sem malo boljša gospodinja in pedagoška delavka," je še dejal v smehu.

Tempo življenja se je sicer nekoliko ustavil, a pri Bučarju kljub vsemu večjih posebnosti – razen odsotnosti koncertov – ni bilo. "Imam novo kolo, sicer pa ni bilo nekih drastičnih sprememb," je še dejal.

Kot večina glasbenikov tudi on pogreša nastope. "Odrov ni bilo toliko oziroma jih je bilo v precejšnji meri manj. Nekaj smo igrali tekom prejšnjega poletja, v zimskem delu pa sem imel nekaj 'streamingov'," je dejal. Ob tem pa nam je zaupal tudi, da bodo enega izmed spletnih prenosov 'pretvorili' v vinil. V mesecu maju bo namreč izšla plošča v živo na dvojnem vinilu.

Kaj pa je v trenutni situaciji za glasbenike najtežje? "Za nastope v prihajajočem poletju je kar precej povpraševanja, res pa je, da enostavno ne vemo, kaj bo do takrat." Kot pravi, glasbeniki v teh časih ne vedo kaj pričakovati. "Če bi vedeli, da bo 'lockdown' za en mesec, potem v redu, bi bil lockdown za vse. Mi pa živimo v nejasnosti," pojasnjuje in dodaja, da je "kultura res na psu in, seveda vključno z vso tehnično ekipo, ki je v ozadju, smo mi tisti, ki smo zadnji na vrsti. Mi se v bistvu 'odpremo' šele po turizmu, pa se že turizem odpre med zadnjimi".

Kljub vsemu ostaja optimističen

"Napovedi so takšne in drugačne, a jaz ostajam optimist," je dejal. "Ne želim se pritoževati, ampak iskati neke rešitve, vključno z mojimi kolegi," je še dodal.

Priznava pa, da obstaja velika razlika med nastopom v živo in prenosom v živo. "Ko imaš občinstvo je to neka sinergija, neka maša. Koncerta ne naredi samo izvajalec, ampak tudi publika," pojasnjuje. Glasbene prenose vidi kot neko začasno rešitev, za katero upa, da je res samo začasna.

"Plac naredi svoje"

"Nekateri pravijo celo, da bo to nova varianta gledanja koncertov, torej 'streaming' plus publika v živo. V tem kontekstu sem malce tradicionalist," priznava. "Pri koncertu je zelo pomemben tudi prostor, torej da se dogaja na nekem določenem 'placu', kjer pride neko določeno število ljudi". 

"Ne vem kakšen smisel ima, da koncert iz recimo Arigonija spremlja nekdo v Clevelandu. Mogoče sem malček staromoden, mogoče je to res prihodnost. Ampak jaz mislim, da bi bilo dosti lepše, če bi za tistega, ki bo hotel priti, naredili koncert v Clevelandu," je razložil. Preprosto, "tudi plac naredi svoje".

Preteklo leto pa si bo zapomnil po vsem naštetem. Po življenju doma, po pomanjkanju ne samo odrov, temveč tudi druženja z glasbenimi kolegi, pa tudi druženja nasploh. "Situacija je sicer razumljiva, ampak konec koncev smo socialna bitja," je dejal.

Izolan pa kljub vsemu še vedno dela in ustvarja. "Z nekaterimi kolegi smo sicer v stiku na daljavo, ker pa še naprej gojimo nekatere projekte, smo z nekaterimi tudi malo manj na daljavo in pri tem spoštujemo ukrepe in razdaljo," je še dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija