RTVS IZ NAŠIH ŽEPOV 'POKASIRALA' SKORAJ 97 MILIJONOV: Občinstvo pa medtem naveličano ponujenega programa

Slovenija

Prihodki Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so lani znašali skoraj 132 milijonov evrov oz. 4,7 milijona evrov manj od odhodkov, izhaja iz poročila RTVS za lani, ki ga je danes obravnaval programski svet RTVS. S plačili RTV-prispevka so zbrali skoraj 97 milijonov evrov. Za stroške dela redno zaposlenih so namenili nekaj nad 81 milijonov evrov.

Med prihodki največjo postavko predstavlja RTV-prispevek. Njegova mesečna višina je določena v spremembah zakona o RTVS, znesek pa se od leta 2012 ni spremenil in za fizične osebe znaša 12,75 evra za TV-sprejemnik in 3,77 evra za radijski sprejemnik.

Če bi se RTV-prispevek od leta 2012 usklajeval z rastjo inflacije, bi za TV-sprejemnik decembra 2021 znašal za fizične osebe 14,50 evra, kar bi pomenilo približno 1,70 evra razlike, zavodu pa bi glede na navedbe vodstva zavoda letno prineslo približno 13 milijonov evrov več tovrstnih prihodkov.

Prihodki od oglaševanja so lani znašali 16 milijonov evrov, pri odhodkih pa so bili druga največja postavka za stroški dela redno zaposlenih variabilni stroški, ki so vključevali denimo material in gorivo. Znašali so 26 milijonov evrov.

V javnem zavodu je bil konec lanskega leta zaposlen 2201 človek.

Gledalci in poslušalci naveličani poročanja o epidemiji 

Programski svetniki so se v nadaljevanju seznanili z letnim poročilom varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Ilinke Todorovski za lansko leto, ki je bilo v odzivih občinstva po njenih opažanjih videti kot "zelo dolg in skoraj neskončen podaljšek prvega epidemičnega leta 2020".

V ospredju so bile vsebine, ki so se dotikale covida-19 in epidemioloških ukrepov, le da se je politični polarizaciji, ko se občinstvo samoopredeljuje za desne in leve ali vladne in opozicijske, pridružila nova polarizacija, in sicer delitev na t. i. cepilce in proticepilce, je povedala Ilinka Todorovski v predstavitvi poročila.

Kot je ugotovila, je javni medij z vztrajanjem, da je treba v razpravah vselej slediti strokovni argumentaciji, postal predvsem tarča kritik tistih, ki cepljenju nasprotujejo ali so do njega zadržani.

V razpravi je Slavko Kmetič, ki ga je v svet imenoval DZ na predlog gledalcev in poslušalcev, ocenil, da varuhinja v zadnjih dveh letih ni bila kos svojim nalogam, saj je bilo poročanje denimo v zvezi z epidemijo covida-19 pristransko.

Člani, ki so v svetu predstavniki zaposlenih, so mu ostro oporekali. "Varuhinja je bila verodostojna in nepristranska," je poudaril Robert Pajek. Aleksander Hribar pa je zavrnil navedbe, češ da nekateri novinarji niso privrženi demokraciji. "Mi ne predstavljamo nobenega enoumja," je opomnil.

Zapleta se pri Panorami

Nenazadnje je programski svet na predlog predstavnikov zaposlenih obravnaval vprašanje, ki se nanaša na nenehno prestavljanje datuma, ko naj bi na drugem televizijskem programu začeli oddajati nov informativni blok Panorama. Natančnih vzrokov za to, da Panorame še niso začeli predvajati, generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough včeraj sicer ni želel posredovati. Po njegovem pojasnilu gre namreč za vsebino, ki bi jo konkurenca lahko izkoristila v svoj prid.

Pač pa je sporočil namero vodstva, da na naslednji redni seji sveta predloži spremembe programsko-produkcijskega načrta za letos za vmesno obdobje do začetka oddajanja Panorame.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  22 .03. 2022 ob  15: 04
@manofsteel, obriši sline, mlečko.
ManofSteel |  22 .03. 2022 ob  13: 15
@vseved kaj ti ni jasno? Kaka nova24jQuery112302040545072970139_1647950996284? Ti to resno? RTVSLO je največja greznica od programa na zemeljski polobli! Kaj ti vidiš na teh treh programih ? To je zato novinarstvo kar nudi RTV ? Vrži se v kanto bo boljše zate...tam ti je mesto, tako kot rdeči zvezdi!!!! Počasi bomo začeli rušit to vašo usr.... rtdečozvezdo iz vseh spomenikov. Oko za oko zob za zob! Vam bomo pokazali kaj kultura je! Zdaj glejtw kako pada vaš zafuran režim imbecilov!!!
Pjero Panin |  22 .03. 2022 ob  12: 44
Gledam jih 30 minut na leto,za teh 30 min placam 120e..
Mati moja orgazem na kvadrat,sekaj do kraja,zivljensko dozivetje
vseved |  22 .03. 2022 ob  11: 52
-3
Si želite še ene NOVA24TV ?
Pesceserra |  22 .03. 2022 ob  11: 38
-1
Ja čelavi je bil kr precej glasen iz opozicije glede referenduma o rtv in ukinitvi prisilnega rtv davka.......prav tako o znižanju alenkinega 22ddv na 20.....sedaj ko je na ablasti pa samo nastavlja svoje kadre tako kot so to počeli vsi pred njim.......no če smo realni so vsi isti sam eni (levi) so še mal slabši.
kokodek |  22 .03. 2022 ob  11: 37
zdaj, ko so sds in podrepniki okupirali RTV, je ena groza od televizije
ZigaZois |  22 .03. 2022 ob  09: 19
Takoj podpišem za ukinitev obveznega prispevka.
Njih ne gledam in niti ne poslušam - samo plačujem. Z mojo minimalno plačo krijem njihove precej nadpovprečne plače.
Vsebina pa je tako ali tako . . .