ROMUNIJA IN BOLGARIJA V SCHENGEN: Evropska komisija pripravljena zagotoviti finančna sredstva

Svet

Evropska komisija je danes pozdravila napredek v pogovorih med Avstrijo ter Romunijo in Bolgarijo o pridružitvi teh dveh držav schengenskemu območju. Poudarili so, da so pripravljeni zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja, kot glede na poročanje avstrijskih medijev zahteva Dunaj.

"Veseli nas, da se stvari premikajo v pozitivno smer. Pogovori se sicer nadaljujejo, pri čemer je komisija pripravljena zagotoviti vso podporo, če bo treba," je tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand dejal v odzivu na poročanje medijev o načrtu Dunaja, da bi lahko Romuniji in Bolgariji pod določenimi pogoji omogočili vstop v t. i. zračni schengen.

Glede zahtev Avstrije o strožjem nadzoru na zunanjih mejah in povečanju števila pripadnikov agencije Frontex, o katerih so poročali mediji, je Wigand povedal, da je varovanje zunanjih meja EU ključna prioriteta Bruslja in da so pripravljeni zagotoviti potrebno financiranje. Tudi Frontex je pripravljen okrepiti podporo, je dodal.

V Bruslju so ob tem potrdili, da so prejeli zahtevo Avstrije, a vsebine niso razkrili.

Tiskovni predstavnik je ponovil stališče komisije, da Romunija in Bolgarija že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop v schengensko območje.

Avstrijski mediji so poročali, da je notranji minister Gerhard Karner pripravljen zrahljati avstrijski veto glede vstopa Romunije in Bolgarije v schengensko območje, predvsem na področju letalskega prometa.

Kopenske meje Romunije in Bolgarije bi obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengna, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu.

Karner bo ob robu ministrskega srečanja članic Salzburškega foruma, ki danes in v torek poteka v Sloveniji, načrt in pogoje glede t. i. zračnega schengna predstavil kolegoma iz Romunije in Bolgarije. Predlog Dunaja je sicer v Bukarešti in Sofiji naletel na mešane odzive, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Vstopu teh dveh držav v schengensko območje sicer poleg Avstrije nasprotuje tudi Nizozemska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija