Rohani poziva šesterico, naj ne zamudi "izjemne priložnosti"

Iranski predsednik Hasan Rohani je včeraj pozval šesterico držav, ki se v Ženevi pogajajo z Iranom glede njegovega jedrskega programa, naj ne zamudi "izjemne priložnosti" za dogovor. Pogajanja sicer še kar potekajo, a je iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif že opozoril, da četrtega dne ne bo in bo potreben nov krog čez sedem do deset dni.

"Upam, da bo šesterica kar najbolje izkoristila to izjemno priložnost, ki jo je mednarodni skupnosti ponudila iranska država, tako da bomo lahko v doglednem času prišli do pozitivnih rezultatov," je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna dejal Rohani.

Tudi zunanji minister Zarif je za Irno izrazil upanje, da bo pogajalcem uspelo doseči dogovor še danes. Sicer bodo morali pogovore preložiti na novo srečanje čez sedem do deset dni, saj da četrtega dne pogajanj ne bo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

S pogajanj sicer po kapljicah prihajajo tako optimistične kot pesimistične ocene glede morebitnega dogovora. Strani naj bi si bile blizu, a hkrati še vedno na različnih bregovih.

So pa v Ženevo ob Zarifu prišli tako ameriški državni sekretar John Kerry, ruski zunanji minister Sergej Lavrov, njegov francoski kolega Lauren Fabius, britanski zunanji minister William Hague ter vodja nemške diplomacije Guido Westerwelle. Kitajsko pa predstavlja namestnik zunanjega ministra Li Baodong, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Ali ima Iran jedrsko orožje?

Srečanje v Ženevi se je sicer pričelo v četrtek, prvotno pa naj bi trajalo samo do petka. Pogajajo pa se o začasnem dogovoru, ki bi omogočil oblikovanje časovnega okvirja za bolj izčrpen dogovor glede spornega jedrskega programa. Na mizi naj bi bila omejitev iranskega bogatenja urana v zameno za začasno omilitev določenega dela mednarodnih sankcij proti Iranu.

A kot je v Ženevi povedal Fabius, se Iran upira zahtevam velesil, da bi prenehal z bogatenjem urana na visoke stopnje in gradnjo reaktorja za proizvodnjo plutonija v Araku. "Pred nami je še veliko dela," pa je dejal Westerwelle.

Iran je sicer pod mednarodnimi sankcijami zaradi zaskrbljenosti Združenih narodov, da se za iranskim jedrskim programom skrivajo načrti za izdelavo jedrskega orožja, Iran pa vztrajno trdi, da je njegov jedrski program miroljubne narave.

Deli novico: