ROBERT GOLOB JE NOVI PREDSEDNIK VLADE: 54 poslancev za, 30 proti

Slovenija

Državni zbor je na tajnem glasovanju izvolil predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba za mandatarja za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 54 poslancev, 30 jih je bilo proti. Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom.

Po pričakovanjih je Golob dobil podporo poslancev Svobode, SD in Levice ter poslancev narodnih skupnosti. En glas manj od skupnega seštevka 55 gre na račun bolniške odsotnosti ene od poslank Svobode. Niso pa ga podprli v SDS in NSi.

Novoizvoljeni predsednik vlade je že zaprisegel pred državnim zborom ter se poslancem zahvalil za podporo ter za "konstruktivne predloge in tiste malo manj". "Hvaležen sem in ponižen, da sem lahko danes tukaj. Da bom lahko Slovenijo peljal v boljšo prihodnost, v prihodnost, ki si jo vsi naše državljanke in državljani zaslužimo," je poudaril. "Hvaležen sem vsem, ki greste z nami od začetka poti. In hvaležen bom vsem vam, ki se mi boste pridružili kasneje, ko boste videli, da ta pot je skupna, ker dejansko želimo delati v dobro vseh," je še dodal.

Ker je bil Golob danes izvoljen za mandatarja, ne more več opravljati poslanske funkcije. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nasledil Bojan Čebela.

Novoizvoljeni predsednik vlade mora v 15 dneh po svoji izvolitvi predlagati imenovanje ministrov, pričakovati pa je, da bo Golob listo ministrskih kandidatov v DZ vložil še danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  26 .05. 2022 ob  06: 35
Meni Golob ni napačen, ampak ekipa ministrov, ki jo je spravil skupaj ni ravno dream team, ki ga je napovedal.