RIBIŠKA INŠPEKCIJA IMA NOVO SODOBNO PLOVILO: "Omogočalo bo kakovostno, ažurno in varno plovbo" (FOTO)

Piran

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dopoldne v Portorožu predala namenu novo službeno plovilo ribiške inšpekcije za nadzor morskega ribištva. Kot je poudarila, ribiška inšpekcija s tem dobiva izjemno tehnološko izpopolnjeno plovilo.

Novo plovilo so izdelali na hrvaškem Rabu in je že prestalo testne vožnje in potrebne tehnične preglede, celotna vrednost investicije pa je znašala slabih 400.000 evrov in se je v višini 75 odstotkov financirala iz evropskih sredstev.

Po besedah ministrice za kmetijstvo novo plovilo v celoti služi svojemu namenu tako pri nadzoru morskega ribolova kot tudi pri uporabi za reševanje na morju. Poleg klasičnih ima plovilo tudi električne motorje, sicer pa je opremljeno z najsodobnejšo navigacijsko, komunikacijsko in tudi video opremo ter termovizijskimi kamerami, ki omogočajo popolno avtonomijo dela v nočnih razmerah.

Ribiška inšpekcija ima pristojnosti tudi na ravni EU

Kot je navedla Pivčeva, ima ribiška inšpekcija poleg nacionalnih tudi pristojnosti na ravni EU, kar pomeni, da lahko skladno z ribiško zakonodajo unije deluje na celotnem območju EU. V praksi to pomeni, da je slovenska inšpekcija že izvajala skupne nadzore s hrvaškimi in italijanskimi organi. Poleg tega inšpekcija uspešno sodeluje tudi s slovensko policijo in upravo za pomorstvo.

Glavna inšpektorica na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo,lovstvo in ribištvo Saša Dragar Milanovič je ocenila, da jim bo novo plovilo omogočalo kakovostno, ažurno in varno plovbo. Glede postopkov, vezanih na izvajanje arbitražne razsodbe v Piranskem zalivu, pa po podatkih glavne inšpektorice imajo slovenski inšpektorji odprtih 1125 inšpekcijskih postopkov, izdali so 104 plačilnih nalogov in 72 odločb o prekršku. V treh primerih s strani ribičev ni bilo vloženih zahtev za sodno varstvo, na koprskem okrožnem sodišču pa so medtem izdali 22 sodb, ki so potrdile odločitev inšpektorjev. Na sodišču je tako odprtih še 99 postopkov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
izolan |  30 .05. 2019 ob  08: 26
Ta Pičuljan je po nepotrebnem tako "turistično" opremljen. To bi moralo bit delovno plovilo ne pa cruiser varianta s tikom v kokpitu in po palubi, kopalno ploščadjo z lestvijo za kopanje (pod pokrovom na ploščadi), zatemnjenimi stekli, temno modrim gelcoatom... Verjetno ima v kabini še HiFi ozvočenje pa električen WC s tušem. Cel kup nepotrebnih opcij. Našteto je vse za doplačilo pri naročilu. Cena je vsaj 2x tisto kar bi lahko bila. Zanimivo kako se razmetava z denarjem in če je le možno se omeni da "je v večini financirano s strani EU". Ve se kdo plača, kdo naroča, kaj naroča in za kakšne potrebe se pa ne ve.
Istriano |  29 .05. 2019 ob  18: 25
Ha ha ha ribiška inšpekcija a rib, razen v ribogojnici, skorajda ni več pri nas.
joe jaxson |  29 .05. 2019 ob  17: 57
NI "TEKA" AMPAK TEAKA !
joe jaxson |  29 .05. 2019 ob  17: 55
SRAMOTA: eur 400.000 za "inšpekcijski guc" z teka pohodno površino za štikle in teka platformo za udobno mokro sedenje debelih riti z nogami, ki brčkajo v gojišču !?