RIBIČI OGORČENI ZARADI SANACIJE BISTRICE: Sporna gradbena dela v strugi in brez soglasja zavoda za ribištvo

Slovenija

V Ilirski Bistrici je družba VGP Drava, ki je sicer koncesionar direkcije za vode, konec marca začela sanacijo Bistrice. To je povzročilo ogorčenje med domačimi ribiči zaradi spornih gradbenih del v strugi, del pa so se lotili brez soglasja zavoda za ribištvo. Dela so do pridobitve soglasja začasno ustavili, je povedal župan Gregor Kovačič.

Ribiška družina Bistrica je Zavod za ribištvo Slovenije opozorila na neustrezno izveden poseg v vodotoku Bistrica sredi Ilirske Bistrice, ki je rezervat za plemenke soške postrvi.

"Na terenu smo ugotovili, da je izvajalec del, Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj, začel z izvedbo sanacije struge Bistrica, ki vključuje tudi izgradnjo kamnitobetonskega zidu na levi in desni brežini Bistrice, brez mnenja zavoda za ribištvo," so zapisali na zavodu.

Med gradbenimi deli so posegali v strugo z gradbenimi stroji, izkopali so vse korenine dreves, ki so bile pomembna skrivališča za ribe, po strugi pa je tekla malta. Samo strugo pa so razširili tudi za dva metra, tako da je njen videz povsem spremenjen.

Odsek potoka leži na zaščitenem območju s spomeniškim varstvom, zato je treba usklajevati tako usmeritve zavoda za ribištvo kakor tudi Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki pa so si v nekaterih delih nasprotujoče, so zapisali v odgovoru STA na Direkciji RS za vode. Za gradbeni poseg so pridobili soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, zavoda za ribištvo pa ne.

V torek so se na terenskem sestanku srečali predstavniki Zavoda za ribištvo Slovenije s koncesionarjem, Ribiško družino Bistrica, Direkcijo RS za vode, ilirskobistriškim županom in strokovnimi sodelavci občine, kjer so se dogovorili o pripravi nove projektne dokumentacije, ki bo vključevala sonaravne rešitve ureditve brežin, brez predvidenega zidu.

Dela bo koncesionar nadaljeval po pridobitvi manjkajočega soglasja ter ponovni uskladitvi z vsemi deležniki, so še zapisali na direkciji RS za vode.

Direkcija za vode je vzdrževalna dela na potoku Bistrica v približni dolžini 50 metrov začela na pobudo lokalne skupnosti in stanovalcev Prešernove ulice v Ilirski Bistrici potem, ko se je pozimi zaradi erozije brežine na otroška igrala pred blokovskim naseljem podrlo večje drevo. Vzdrževalna dela med drugim obsegajo tudi sečnjo desetih dreves, ki jih bodo nadomestili z vrstami, ki so primernejše za strnjeno naselje. Dela naj bi bila zaključena do sredine junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija