RIBIČEVA NAPOVEDALA HITRO TESTIRANJE VSEH, KI DELAJO V DSO: Včeraj po domovih zabeležili 200 novih okužb (VIDEO)

Slovenija

Ministrstvo za zdravje bo po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane (DSO), je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. Vse podrobnosti testiranja bodo po njenih besedah določene v odredbi.

Mateja Ribič

Kot je povedala, so vse ključne podrobnosti glede hitrega testiranja v domovih za starejše dogovorili na torkovem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Hitro bodo testirali vse, ki delajo v DSO, in sicer tako zaposlene kot prostovoljce, upokojene delavce in študente. Podrobnosti o tem, kdo bo opravljal testiranja, kdaj in kateri testi so primerni, bodo določene v sami odredbi. Določeni domovi hitre teste sicer že uporabljajo, je povedala.

Ena tretjina domov, ki ima dovolj kadra, bi lahko po besedah Ribičeve testiranja izvajala sama, vsi ostali domovi pa jih bodo lahko izvajali s pomočjo zdravstvenih domov ali posebne mobilne enote. Za oblikovanje slednjih bo po njenih besedah sicer potrebnih nekaj dni, saj je treba zagotoviti ustrezni kader.

Hitra testiranja so po oceni pristojnih pomembna za zajezitev okužb v domovih za starejše, ki se še vedno širijo. V torek so po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina v domovih za starejše potrdili 176 novih okužb med stanovalci in 114 novih okužb med zaposlenimi. Trenutno je v domovih za starejše 2660 aktivno okuženih stanovalcev in 992 aktivno okuženih zaposlenih.

Po besedah Ribičeve je v torek v domovih za starejše ozdravelo 121 stanovalcev in 48 zaposlenih. Skupno je do zdaj v drugem valu epidemije, od 20. julija ozdravelo 1867 stanovalcev domov in 942 zaposlenih. V torek je v domovih za starejše umrlo 24 stanovalcev s covidom-19, od tega 12 v bolnišnicah in 12 v domovih. Skupaj je v drugem valu umrlo 580 stanovalcev domov za starejše, od tega 271 v bolnišnicah in 299 v domovih.

Po besedah Ribičeve osebne varovalne opreme na trgu za zdaj ne primanjkuje, jim pa posamezni domovi sporočajo, da pogodb po javnem naročilu več ne morejo skleniti za leto ali dve, ampak le za dva ali tri mesece vnaprej. Stroške za opremo jim bo sicer povrnil proračun.

Za dodaten kader v domovih za starejše je država po besedah Ribičeve za zdaj zagotovila dodatnih 26 milijonov evrov, pri čemer nove zaposlitve potekajo ne glede na kadrovske normative. "Bolj kot da zdaj spreminjamo kadrovske normative, je namreč pomembno, da je denar zagotovljen in da lahko domovi zaposlujejo delavce, ki jih potrebujejo," je dejala. Težava po njenih besedah pa je, da primanjkuje usposobljenih delavcev. Te iščejo tudi med nezaposlenimi.

Da bi lahko domovi dobili še dodaten kader, bodo na ministrstvu po besedah Ribičeve zagotovili, da bodo prihodnje leto merila za delo preko javnih del bolj sproščena in da bodo lahko zaposleni preko javnih del opravljali tudi naloge, ki jih do zdaj niso mogli.

Zaposlenim v domovih za starejše je poleg dodatka, ki jim pripada v času epidemije, zagotovljeno tudi dodatno plačilo, če delajo v rdeči ali sivi coni, je povedala.

Do širjenja okužb v domovih za starejše po oceni državne sekretarke med drugim prihaja zaradi neustreznih prostorskih pogojev, kar je posledica dolgoletnega zanemarjanja domov, pa tudi, ker okužbe širijo zaposleni in stanovalci, ki nimajo znakov okužbe in ne vedo, da so okuženi.

Sprejemanje novih stanovalcev v domovih za starejše je po besedah Ribičeve trenutno še naprej oteženo, frizerka dejavnost v njih ni dovoljena, glede zadnjega slovesa od umrlih pa je povedala, da je priporočilo ministrstva, naj se svojcem to omogoči.

Še enkrat je vse pozvala tudi k upoštevanju ukrepov: "Bodimo solidarni in odgovorni in na ta način zavarujmo sebe in vse okoli nas."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  25 .11. 2020 ob  14: 43
Po podatkih (covid-19 sledilnik) je v bolnišnicah včeraj zaradi covida umrlo 31 bolnikov, v domovih za ostarele ali doma pa 12 bolnikov.

Skrajni čas, da pristojni prisluhnejo g.Mitji Vilarju, g.Alojzu Ihanu in g.Alešu Krulcu!

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)