REZULTAT VČERAJŠNJEGA NEURJA: Toča, odkrite strehe, podrta drevesa in poplave (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Državo so včeraj popoldne in zvečer zajele močne nevihte, ponekod s točo. Pestro je bilo predvsem na jugo- in severovzhodu države. V Zasavju je padavinska voda zalila trgovski center in parkirišče v Kisovcu, pa tudi nekaj kletnih prostorov ter stanovanj. Pozno zvečer je neurje zajelo tudi Obalo, a hujših posledic za seboj ni pustilo. 

Kot opozarja vremenski portal Neurja.si, bo danes na Primorskem, zlasti v zaledju Obale, glavnina nevihtnega dogajanja dopoldne in zgodaj popoldne, kasneje pa se bodo nevihte pojavljale tudi drugod po državi.

Močan veter je po državi podiral drevesa in razkrival strehe stanovanjskih hiš, meteorna voda je zalivala prostore in ogrožala stanovanja. Največ težav so imeli težave v Zasavju, Poljanski dolini, Posavju, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju.

Začelo se je na Dolenjskem, kjer je padala toča, nato so se hudi nalivi in večja toča premaknili proti severovzhodu, pozno zvečer pa se je neurje s strelami z morja približalo obali.

Prihod nevihte na obalo

V slovenski Istri večjih težav k sreči ni bilo. "Šlo je predvsem za nalive, sunke vetra in udare strel. Padlo je nekje med 10 in 25 litrov dežja na kvadratni meter," nam je sporočil Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon.

Pestro popoldne

Okoli 17. ure so težave začele v Zasavju in Poljanski dolini. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je močno neurje s točo takrat zajelo občino Zagorje ob Savi. V Zagorju, Kisovcu, Lokah pri Zagorju, Šemniku, Čolnišču, Izlakah, Šklendrovcu in Mošeniku je poplavilo okrog 20 stanovanjskih hiš, tri bloke, Osnovno šolo Kisovec, trgovini v Kisovcu in Zagorju ter nekaj gospodarskih poslopij. Na ceste se je sprožilo več plazov. Zaradi naplavin je bila polovično zaprta regionalna cesta Trbovlje-Zagorje, cesta Šklendrovec-Podkum pa je bila zaradi plazu popolnoma zaprta.

Delno zaprte in poškodovane so ceste Mošenik-Podkrnice, Čolnišče-Mala peč in v Znojilah. V Spodnjem Šemniku je hudournik spodjedel cesto na dolžini 100 metrov in je popolnoma zaprta. Zaradi močnih nalivov je potrebno preventivno prekuhavati vodo v Šemniku, na Lokah pri Zagorju in v krajevni skupnosti Jože Marn.

Poplavljene ulice v Kisovcu

V intervencijah so sodelovali skupno 103 gasilci iz PGD Zagorje-mesto, Loke, Šentlambert, Izlake, Čolnišče, Čemšenik in Kotredež. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci Javnega komunalnega podjetja Zagorje in Cestnega gradbenega podjetja Kisovec.

V Občini Trbovlje je zaradi močnega neurja poplavilo kletne prostore bloka, trgovine, dveh poslovnih prostorov, telovadnice Osnovne šole Trbovlje in dvorane Glasbene šole. Gasilci so črpali vodo iz poplavljenih objektov in čistili odtočne jaške. V Bevškem je odtrgalo del regionalne ceste Trbovlje-Zagorje. Močno je poškodovan tudi odsek ceste Rovte-Planinska vas. V intervencijah je sodelovalo skupaj 25 gasilcev iz Gasilskega zavoda Trbovlje in Prostovoljnega gasilskega društva Trbovlje-mesto. Pri odpravljanju posledic neurja so sodelovali še delavci trboveljskega komunalnega podjetja in Cestnega gradbenega podjetja Kisovec.

Naliv v Zamušanih

V Občini Gorenja vas-Poljane je okoli 17. ure močan veter odkril več streh stanovanjskih hiš. Malo kasneje so se težave zaradi vremena začele na Koroškem. V Slovenj Gradcu je veter odkril del strehe industrijskega objekta, zaradi obilnega dežja so imeli gasilci nekaj dela s črpanjem vode in čiščenjem zamašenih jaškov. Regionalna cesta v Sv. Primožu v Občini Muta je bila zaradi podrtega drevesa nekaj časa zaprta, na Selovcu v Občini Dravograd pa je meteorna voda na dvorišče stanovanjske hiše nanosila zemljo in blato.

Okoli 18. ure so se težave začele na območju Zreč in Mozirja ter Slovenske Bistrice, kjer so imeli težave zaradi močnega vetra in meteornih voda.

Gasilci so imeli polne roke dela tudi v Posavju, ki ga je vremenska fronta dosegla okoli 19. ure in se nadaljevala vse do polnoči. Gasilci so v Podvrhu v Občini Sevnica čistili strugo potoka, ki je ogrožal gospodarski objekt. Nanosi materiala in podrta drevesa so zaprli nekaj cest v občinah Kostanjevica na Krki, Krško, Brežice in Sevnica. Med 18. in 18.30 je na širšem območju Krškega padala toča, ki je povzročila škodo predvsem na poljščinah.

Neurje, ki je prešlo Prekmurje je postreglo tudi z večjo točo na Goričkem.

Kasneje se je neurje preselilo nad Štajersko in Prekmurje. Težave so imeli na območju Ljutomera in Lendave, kjer so imeli gasilci največ dela z izčrpavanjem vode, čiščenjem odtočnih jaškov in odstranjevanjem naplavin s cest. Okoli 20. ure je meteorna voda zalila tudi prostore gasilskega doma v naselju Podgradje.

Težave zaradi meteornih voda, odkritih streh in podrtih dreves so po 19. uri imeli tudi na Ptujskem in Ormoškem. Gasilci so morali prekrivati odkrite strehe v Velikem Brebrovniku, Lešnici, Svetem Tomažu, Strmcu pri Ormožu, v Dobrovščaku, v Grabah v Občini Središče ob Dravi ter v naseljih Stanovno in Veličane v Občini Ormož. Težave zaradi meteorne vode so imeli v Gornjih Ključarovcih v Občini Sveti Tomaž in v Cvetkovcih v občini Ormož.

Ljutomer pod vodo

V Lešnici v Občini Ormož se je na poti na intervencijo prevrnilo vozilo gasilcev iz Ivanjkovcev; vozilo so postavili nazaj na kolesa, iz vozila je izteklo 30 litrov nafte, voznika, ki se je v nesreči poškodoval, pa so oskrbeli v zdravstvenem domu.

Na območju občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah so gasilci s cestišča odstranili in razžagali drevo ter počistili blato in kamenje z nekaterih cestnih odsekov. Podrta drevesa so delo gasilcem povzročila tudi v občinah Sveti Tomaž in Ormož.

Polne roke dela so imelu tudi tržaški gasilci

Tržaški gasilci so zaradi podrtih dreves in zlomljenih vej ter poplav opravili približno pedtedset intervencij. Nekajkrat so morali uporabiti tudi žerjav. Med drugim je padla stara platana na Ul. Stock v Rojanu, ki je poškodovala več avtomobilov, padlo pa je tudi drevo na dvorišču gostilne pri Banih.

Pri vzhodnih sosedih tudi smrtna žrtev

Tudi jug Nemčije je včeraj prizadelo neurje z obilnim dežjem, ki je zahtevalo smrtno žrtev ter številne poplavljene ceste in kleti. Umrl je 52-letnik, ki ga je odnesla narasla reka Partnach.

V neurju, ki je včeraj popoldan prizadelo avstrijsko Štajersko, je umrla ena oseba, poročajo tuje tiskovne agencije. V Gradcu je moškega v parku pod seboj pokopalo drevo, ki ga je podrl veter. Zaradi neurja je na Štajerskem brez elektrike ostalo 14.000 gospodinjstev, v Gradcu pa je bil prekinjen tudi tramvajski promet, saj je več dreves padlo na tramvajske vode.

Neurja so divjala tudi drugod po Avstriji. V Salzkammergutu so ljudje z mobilnimi telefoni posneli celo manjši tornado, v okrožju Neunkirchen pri Dunaju pa so oblasti zaradi poplav razglasile izredne razmere.

Deli novico: