REZERVIRANA MESTA NA KROŽNI CESTI RAZBURJAJO ŽUSTERNČANE: A to ni ne novost ne posebnost

Koper

Mestna občina Koper je tik pred začetkom turistične sezone na Krožni cesti, pred priključkom na Obalno cesto, uredila 44 novih parkirnih mest. Zaradi novosti je uvedla tudi nov prometni režim, in sicer enosmerni promet. Nova parkirna mesta naj bi, kot so zapisali takrat, namenila občanom in obiskovalcem mesta, a bližnji prebivalci menijo, da ni čisto tako. V preteklih dneh se je namreč na nekaj parkirnih prostorih pojavila rumena črka R. Za koga so parkirna mesta rezervirana? In ali gre za novost?

Na Mestni občini Koper (MOK) pojasnjujejo, da so se za uvedbo javne službe upravljanja javnih parkirišč na območju Krožne ceste odločili, ker so bila tamkajšnja brezplačna parkirna mesta stalno zasedena in zato večinoma nedostopna za kratkotrajno parkiranje, na kar da so občino opozarjali tudi bližnji stanovalke in stanovalci. "Z uvedbo javne službe smo na tem parkirišču omogočili parkiranje vsem uporabnikom pod enakimi pogoji – s plačilom parkirnine," pravijo na MOK.

A so nedavno nekatera parkirna mesta postala rezervirana. "Pravne osebe in samostojni podjetniki lahko za potrebe izvajanja svoje dejavnosti parkirno mesto tudi najamejo, kot to velja za večino javnih parkirišč v Kopru," pojasnjujejo na občini. Od skupno 44 parkirnih prostorov je na Krožni cesti rezervaciji namenjenih 12.

Za rezervacijo, ki stane 75 evrov na mesec, so se odločile tri osebe, še devet mest je torej prostih, sporočajo z občine.

Rezervacija parkirnih mest pa ni ne novost ne posebnost Krožne ceste. "To možnost je uveljavil že Sklep o izvajanju javne službe upravljanje določenih javnih parkirišč iz leta 2003, in se torej izvaja že skoraj dve desetletji. Ta možnost je tudi jasno opredeljena v javno objavljenem ceniku za uporabo parkirnih mest v Mestni občini Koper," pojasnujejo z MOK.

Rezervirana parkirna mesta v občini so poleg nad Obalno cesto tako na voljo še na Ankaranski cesti 5-5c, na trgu Brolo poleg cerkvice, na območju GORC Srmin, na severni obvoznici, v Garažni hiši Belveder, kjer je rezervacija parkirnega mesta na voljo za 100 evrov na mesec, na Dolgi rebri, Piranski cesti ob olimpijskem bazenu in ob atletskem stadionu. Rezerviranih parkirnih mest v občini je skupno 140.

A mesta za jeklene konjičke si lahko rezervirajo zgolj pravne osebe ali samostojni podjetniki s sedežem v neposredni bližini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Fošina |  10 .08. 2022 ob  09: 22
-1
V obrtni coni so rezervirana pakirna mesta za 25 evrov na mesec in verjemte mi, da boste super navdušeni nad tem, ko boste rabli našo firmo in vas bo čakal parking pred vrati. Občina pač omogoča podjetjem lažje poslovanje in jaz ne vidim s tem nobenega problema. Problem je, ker parkingov ni dovolj, samo to je pa posledica prostorskega planiranja zadnjih desetletij, ne rezerviranih parkirnih mest.
zoran13 |  09 .08. 2022 ob  22: 28
R

Pravijo, da gre za Sklep o izvajanju javne službe upravljanje določenih javnih parkirišč iz leta 2003 je pomembna tudi odgovornost uspravljalcev parkirišč. Posebej zato in takrat, ko se zgodi, da nekdo poškoduje na teh mestih parkirano vozilo. Vse to namreč potem pade na breme občanov in državljanov, saj je bilo še nedolgo nazaj ob plačanem listku, dobiti še varovanje parkirišč in zavarovanje v primeru nezgod. Vse to se upravljalcem parkirišč na celotnem področju Obale, ne zdi pomembno, še manj pa tudi fizično varovanje parkirišč, tako, kot nekoč. Ob tem, ko se združujejo redarji na celotno Obali v enovito organizacijo, pa se jim zdi odveč pomisliti na takšne rešitve problematike primanjkljaja parkirnih prostorov. Ob vse bolj natrpanih mestih z vozili, pa te novoustanovljene službe prav tekmujejo, kako bodo koga kaznovali za parkiranje, namesto, da bi iz mestnih središč umaknili jeklene konjičke. Problem pa je ko si nekatere javne ustanove, na javnih mestih, odločijo privatizirati javna parkirišča in pri tem še zaslužiti. Kot izgleda nas poganja še samo in zgolj kapital ter zaslužkarstvo, seveda z najmanjšo linijo napora. Še dobro, da bodo kmalu volitve...