REVOLUCIJA V ZDRAVLJENJU KORONAVIRUSA! Tableta, ki za 50 odstotkov znižuje tveganje za težji potek bolezni in smrt

Svet

Proizvajalec zdravil Merck je v petek objavil, da bo zaprosil za odobritev prve tablete proti koronavirusu, potem ko se je po klinični študiji zdravilo, znano kot 'molnupiravir', izkazalo kot učinkovito. V kolikor ga pacient prejme v zgodnji fazi okužbe, le-ta znižuje tveganje za težji potek bolezni in smrt. Zdravljenje z molnupiravirom bi tako lahko postalo prvo v nizu protivirusnih tablet, za katere strokovnjaki menijo, da bi lahko predstavljale novo, močno orožje pri premagovanju pandemije koronavirusa.

"Mislim, da bi novo zdravilo lahko rešilo na tisoče življenj po vsem svetu," je povedal dr. Robert Schaefer, specialist za nalezljive bolezni in strokovnjak za protivirusno terapijo na univerzi Stanford, poroča New York Times. Rezultati študije o dveh drugih protivirusnih tabletah so prav tako v zaključnih fazah. Pričakujemo jih lahko v naslednjih nekaj mesecih.

Bo koronavirus kmalu možno zdraviti s tableto? 

Zdravilo Merck, ki je namenjeno preprečevanju širjenja koronavirusa, je treba jemati kot štiri kapsule dvakrat na dan pet dni.

Farmacevtski velikan je v svoji izjavi povedal še, da je neodvisni odbor strokovnjakov, ki spremlja podatke študije, priporočil, da se njegov pregled prej ustavi, ker je uporabnost zdravila za bolnikovo zdravje izpolnjevala merila že tekom medicinske študije. S farmacevtskega podjetja sporočajo, da se Uprava za hrano in zdravila strinja s to odločitvijo.

Kako je potekala raziskava?

Raziskovalci so med študijo spremljali podatke vse od začetka avgusta, ko je bilo vanjo vključenih 775 prostovoljcev iz ZDA in tujine. Pri prostovoljcih, ki so prejeli zdravilo, se je tveganje hospitalizacije in smrti zmanjšalo za 50 odstotkov brez stranskih učinkov v primerjavi s tistimi, ki so prejemali placebo tablete. Sedem odstotkov prostovoljcev v skupini, ki je prejemala zdravilo, je bilo hospitaliziranih, vendar niso poročali o zapletih bolezni, ki bi se končali s smrtjo, za razliko od osmih smrti v skupini, ki je prejemala placebo.

Pri večini prostovoljcev, ki so okužbo s koronavirusom zdravili z Merckovo tableto, hospitalizacije niso bile potrebne. 

Učinkovitost Merckove tablete je bila sicer nižja od učinkovitosti zdravljenja z monoklonskimi protitelesi, ki posnemajo protitelesa, ki jih imunski sistem naravno proizvaja v boju proti virusu. Po slednjih je zadnje čase veliko povpraševanja, vendar so zdravila draga in injicirana intravensko, zato so za uporabo zahtevnejša. Študije so pokazale, da pri bolnikih iz rizičnih skupin, obolelih za koronavirusom, zmanjšajo verjetnost hospitalizacije in umrljivosti za 70 do 85 odstotkov. Vendar je Angela Rasmussen, virologinja in znanstvenica, dejala, da bi lahko protivirusne tablete v splošnem imele boljši učinek, saj bi jih lahko ponudili večjemu številu ljudi.

ZDA so vnaprej naročile 1,7 milijona Merckovih zdravil po ceni približno 700 dolarjev na pacienta. To je približno tretjina sedanjih stroškov zdravljenja z monoklonskimi protitelesi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  02 .10. 2021 ob  17: 41
Prasci gnusni, kaj pa Ivermektin? Aha, je preopceni in ni biznis. Uttar Pradesh, drzava v severni Indiji z 200 miljoni prebivalcev je sporocila, da se je znebila covida 100% z IVERMEKTINOM. Cepljenih je 5% ljudi. KRIMINALCI V VLADI, SRAM NAJ VAS BO!
alfa |  01 .10. 2021 ob  18: 35
hm...,da ni to cepivo v kapsuli..ne vem