REVIZIJSKA KOMISIJA PRESENETILA 2TDK: "To, kar je odločila včeraj, bi lahko že septembra"

Koper

Projektna družba za izgradnjo drugega tira 2TDK bo sledila odločitvi Državne revizijske komisije in zaradi sporne reference pozvala najugodnejšega ponudnika, družbo Markomark Nival, k zamenjavi podizvajalca na razpisu za dela za prečkanje Glinščice, je napovedal generalni direktor družbe Dušan Zorko. To mora potrditi strokovna komisija družbe.

Odločitev revizijske komisije je presenetila 2TDK, kjer vztrajajo, da so sledili praksi in kot celoto obravnavali zakon, ki ureja javno naročanje, in se pri tem niso sklicevali le na en člen, kot je to storila komisija. Kljub temu bodo sledili odločitvi revizijske komisije, je v današnji izjavi za medije zatrdil Zorko.

Državna revizijska komisija je namreč ugodila zahtevku za revizijo pri razpisu za gradnjo viadukta Glinščica, ki ga je podal konzorcij Markomark Nival in Ekorel. Čeprav je 2TDK upravičeno dvomil o višini zidu za referenco pri gradnji mostu v okviru projekta izgradnje drugega tira med Divačo in Koprom, je s tem, da je razveljavil razpis, ravnal napačno. "Poudaril pa bi, da smo družbo Markomark na razpisu izbrali že lani, vendar je bila zaradi zapletov ponudba zavrnjena, danes pa se vračamo nazaj za osem mesecev. To, kar je komisija odločila včeraj, bi lahko že septembra, ko je imela vse podatke, da odloči tako," je poudaril Zorko. 2TDK je po njegovih besedah ravnal skrbno in v skladu s prakso, ki jo je komisija sedaj spremenila.

Odziv 2TDK na odločitev Dkom V obrazložitvi odločitve je Državna revizijska komisija (Dkom) v popolnosti potrdila...

Posted by Drugi tir on Monday, February 17, 2020

Državna revizijska komisija je namreč izpostavila, da zakon nalaga, da je v primeru, ko podizvajalec ni zmožen izpeljati posla oz. njegova referenca ne drži, naročnik izvajalca dolžan pozvati k zamenjavi. "Upam, da bo Markomark sedaj podal ustrezno referenco in zamenjal podizvajalca. Če bo to izpolnil, bomo z njim podpisali pogodbo," je dejal Zorko. Če družba, ki je podala najugodnejšo ponudbo, ne bo tudi odgovorila na vsa vprašanja 2TDK, bo ta najverjetneje morala ponoviti razpis.

Sprememba prakse postavlja nejasnosti za prihodnje delovanje

Zakonodaja s področja javnega naročanja po njegovih ocenah ni ustrezna, sprememba prakse pa postavlja nejasnosti za prihodnje delovanje. "Ne vemo, kako bo, vendar zaupamo komisiji, da bodo zadevo normalno izpeljali do konca," je dejal.

Zorko je danes še zavrnil, da bi 2TDK na razpisu favorizirala družbo Kolektor, ki se je na razpis tudi prijavila, vendar njena ponudba ni bila najugodnejša. "Naša naloga je samo, da v okviru zakonodaje speljemo projekt," je dejal. Družba bo sedaj zaradi odločitve revizijske komisije nadzornemu svetu pripravila poročilo o tem, kaj se je zgodilo, nato pa se bo Zorko, ki pravi, da je "vsak zamenljiv", z nadzorniki še pogovoril.

Izgradnja objektov za prečkanje doline Glinščice je sofinancirana s sredstvi EU. Rok za izgradnjo v okviru del za prečkanje Glinščice je december 2021, sicer bo treba evropska sredstva vračati. Da bi ujeli ta rok, bi bilo treba dela začeti sredi letošnjega leta. Zorko upa, da bodo pogodbe z dvema izvajalcema glavnih del v okviru projekta drugi tir podpisali v tretjem četrtletju letošnjega leta in ju nato uvedli v delo. Podpis komercialnih pogodb z bankami je predviden do junija, medtem ko naj bi pogodbo z Evropsko investicijsko banko podpisali do konca leta.

Medtem pa se pripravljalna dela že končujejo. "Načrtujemo, da bomo do junija končali 23 kilometrov vseh cest, da bo vse pripravljeno," je sklenil Zorko. Vodja projekta drugi tir Marjan Zaletel pa je ocenil, da "trenutno projekt še ni na kritični točki, ki bi ogrožala končno izvedbo". Če bodo dela na Glinščici začeli v prvi polovici leta, lahko ulovijo tudi vse ostale roke in bi izvajalci glavnih gradbenih del s temi začeli konec letošnjega leta. Drugi del naj bi bil končan leta 2025.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija