RETROVIZOR 2023: Sedem izbranih predstav za zaključek sezone in predvpis abonmajev (FOTO)

Koper

V Gledališču Koper so nedavno odigrali svojo zadnjo predstavo v sklopu večernih abonmajev, toda s tem gledališka sezona še ni končana. Odločili so se, da v juniju občinstvu ponudijo nov festival z naslovom Retrovizor, na katerem bodo ponovili nekaj najuspešnejših predstav iz preteklih let. V času festivala, ki bo potekal od 5. do 28. junija v prostorih gledališča, bo potekal tudi predvpis abonmajev. Tega so se koprski gledališčniki tokrat lotili nekoliko drugače. 

Retrovizor 2023 odpirajo tri komične enodejanke s skupnim naslovom 'Ni tako slabo kot zgleda' (Peter Barnes) v režiji Renate Vidič. Predstava bo v ponedeljek, 5. junija, ob 18.00.

Od zvestega občinstva se bo istrski hram kulture letos poslovil s prvo izvedbo festivala Retrovizor. V festivalski program so uvrstili nekaj lastnih uspešnic iz preteklih sezon, povabili pa so tudi starega znanca Tadeja Toša. "Gre za priljubljen, tudi v tujini večkrat uporabljen in preizkušen festivalski ključ, da gledališča ponosno zaprejo sezono s predstavami, ki jih najbolje predstavljajo. Svojim predstavam večkrat dodajo gostovanja drugih gledališč," je povedala direktorica in umetniška vodja Gledališča Koper Katja Pegan.

Pred festivalskimi predstavami bodo predstavili abonmaje

Festival bo v ponedeljek, 5. junija, odprla zadnja predstava v produkciji Gledališča Koper, Ni tako slabo kot zgleda (Peter Barnes), ki se bo kot edina na festivalu začela ob 18. uri. Sledile bodo Tadej Toš v prostem slogu, Sea Wall (Simon Stephens) v italijanščini z odličnim Francescom Borchijem, Tutošomato Iztoka Mlakarja, Trio Gašperja Tiča, Sumljiva oseba Branislava Nušića in za konec v sredo, 28. junija, še glasbena komedija Sanja Valentin (Willy Russel); vse v prostorih gledališča, z začetkom ob 20.00. Na Verdijevi ulici pred gledališčem bodo postavili mize in stole ter stregli pijačo.

"V tem improviziranem lokalu t. i. gledališki kantini, ki pa bo vsekakor prijeten za druženje, bomo pred začetki predstav z ljudmi prijateljsko poklepetali, jim pojasnili, kaj si bodo v naslednji sezoni lahko ogledali in razložili prednosti nakupa abonmaja. Tam se bodo z obiskovalci družili člani igralskega ansambla, režiserji, dramaturg, pedagoginja, in tam bom z veseljem tudi sama," pravi Peganova. Druženje z ustvarjalnim ansamblom na Verdijevi se bo nadaljevalo še eno uro po predstavi, ko se bodo pridružili igralci, ki bodo tisti večer nastopili. Skupaj bodo nato izbrali 'igralca večera', ki bo svoj naziv predal naslednjemu 'igralcu večera' v naslednji predstavi.

V sredo 7. junija, ob 20.00 bo nastopil stari znanec koprskega občinstva, Tadej Toš.

'Sea Wall' (Simon Stephens) je predstava v italijanskem jeziku z odličnim Francescom Borchijem.

Komedija 'Tutošomato' (Iztok Mlakar) v režiji Vita Tauferja je ena večjih uspešnic zadnjih let, pod katero sta se družno podpisala SNG Nova Gorica in Gledališče Koper.

'Trio' – glasbena komedija za tri igralce (prav ste prebrali, za igralce), zabavna v rimanih in narečno obarvanih dialogih, predvsem pa všečna s priredbami znanih napevov in popevk od petdesetih let dalje, je na programu v nedeljo, 18. junija, ob 20.00.

'Sumljiva oseba' (Branislav Nušić), v kateri poleg igralcev koprskega ansambla nastopajo še Aleksandar Stojkovič Piksi, Aleš Valič in Matic Valič, bo v petek, 23. junija.

Retrovizor 2023 bo v sredo, 28. junija ob 20.00, zaokrožila 'Sanja Valentin' (Willy Russell) v režiji Katje Pegan.

Nakup abonmaja prinaša vstopnico za Retrovizor

Predvpis abonmajev so oženili s prihajajočim festivalom Retrovizor; vsem, ki bodo od 5. do 28. junija podaljšali ali na novo kupili večerni ali otroški abonma za sezono 2023/2024, bodo podarili vstopnico za eno izmed predstav na omenjenem festivalu. Ta bo uvod v še eno festivalsko pestro poletje. V Gledališču Koper za julij pripravljajo Festival uprizoritve, glasbe in akademij – FUGA (prej PPF Mladi), mesec kasneje pa bodo postregli s festivalom Pri svetilniku v avgustu, ki je namenjen najmlajšim.

Program festivala Retrovizor 2023:

- ponedeljek, 5. junija ob 18.00: Ni tako slabo kot zgleda (Peter Barnes)

- sreda, 7. junija ob 20.00: Tadej Toš v prostem slogu

- petek, 9. junija, ob 20.00: Sea Wall (Simon Stephens)

- torek, 13. junija, od 20:00 Tutošomato (Iztok Mlakar)

- nedelja, 18. junija ob 20.00: Trio (Gašper Tič)

- petek, 23. junija ob 20.00: Sumljiva oseba (Branislav Nušić)

- sreda, 28. junija ob 20.00: Sanja Valentin (Willy Russell)

Vse predstave se bodo odvijale v prostorih Gledališča Koper. Dve uri pred pričetkom bo vrata odprla gledališka kantina, kjer bodo goste pričakali igralci, režiserji, dramaturg in drugi ustvarjalci.

Deli novico: