REŠITVENI NAČRT ZA TURIZEM: Hoteli naj bi vrata odprli 1. junija, večje prireditve na vrsti šele drugo leto (VIDEO)

Slovenija

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. "Država bo turizmu pomagala zato, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način," je dejal minister Zdravko Počivalšek.

Ukrepi iz prvega in drugega paketa protikoronske pomoči so primerni tudi za turistično panogo. "A potrebni so ukrepi, ki bodo turizmu omogočili ne le preživetja, temveč prestrukturiranje in razvoj nove ponudbe," je na današnji novinarski konferenci dejal gospodarski minister. Dodal je, da s tem država sporoča, da "turizem ostaja prioriteta tudi po krizi".

V tretjem paketu pomoči bo ob ukrepu možnosti skrajšanega delovnega časa država pokrila določen odstotek plače delavca, s čimer bodo omogočili bolj fleksibilno vračanje na delo s čakanja na delo. Ukrepe iz prvega in drugega paketa pomoči bodo podaljšali za štiri mesece oz. do konca leta, s čimer bodo omogočili postopen zagon delovanja turističnih podjetij.

Na voljo bodo tudi likvidnostne pomoči za preživetje podjetij. Za mikro, mala in del srednje velika podjetja bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti, je naštel Počivalšek.

"Želimo ohraniti delovna mesta v turizmu, zadržati kakovostne kadre in manjšim ponudnikom pomagati preživeti mrtvi del turističnega leta," je poudaril. S tem želimo premostiti letošnje leto, ki bo najtežje. Za prihodnje leto je napovedano gospodarsko okrevanje, a nekateri ocenjujejo, da bo to v turizmu trajalo do pet let, je izpostavil.

Datumi odprtja hotelov zaenkrat še okvirni

Čeprav so danes po spletu zaokrožili predlagani datumi za odpiranje posameznih turističnih obratov in dejavnosti, po katerih bi nekatere začele obratovati sredi meseca, nekatere pa v začetku junija oz. julija, je Počivalšek dejal, da je za to, ali bodo datumi zares držali ali ne, še prezgodaj. "To so okvirni datumi, treba jih še preučiti, zato so nekateri bolj verjetni, drugi manj," je dejal.

V skladu s predlogom, ki se je znašel v javnosti, naj bi 12. maja odprli manjše nastanitvene obrate z do 30 gosti, restavracije in gostinske lokale, kampe in turizem z avtodomi, prevoze, naravne parke, rekreativne in adrenalinske naprave ter žičnice. 1. junija bi sledilo poslovanje turističnih agencij, hoteli nad 30 sob, hoteli za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri dobrega počutja ter bazeni in vodne aktivnosti. S 1. julijem bi lahko znova stekla poslovna srečanja in poslovni dogodki, delovati bi lahko začele igralnice, do prihodnjega leta pa naj bi čakali večji dogodki, festivali in prireditve.

Navodila obnašanja turistov in ponudnikov turističnih storitev oz. koronski standardi so po njegovih besedah namreč v zaključni fazi. "Skupaj z inštitutom za javno zdravje pripravljamo življenjske standarde, ki bodo zagotavljali zaščito turistov in zaposlenih in ki bodo dopuščali, da bodo turistične dejavnosti sploh izvedljive," je zagotovil in napovedal, da jih bodo širši javnosti predstavili v kratkem.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Protokol za prehod meje v nastajanju

Podobno je z vprašanjem možnosti turističnega obiska sosednjih držav, zlasti Hrvaške. Oba inštituta za javno zdravje pregledujeta predlog protokola za prehod meje in obiska turistične destinacije. "Podobno je prehajanju med občinami pod določenimi pogoji, odprto ostaja prehod meje," je orisal. Na vprašanje, ali bo potrebno testiranje, bosta odgovorila inštituta, je dodal. Za to, da bi Hrvaško lahko obiskali lastniki nepremičnin in plovil, ostaja datum po 15. maju.

Evropska komisija je napovedala, da bo 13. maja objavila več predlogov ukrepov, s katerimi se bi na novo zagnali gospodarstvo v EU in znotraj tega je največji delež posvečen turizmu. Kljub temu si bo Počivalšek v pogovorih s kolegi iz srednjeevropskih držav prizadeval za to, da Evropa uvede enotni režim odpiranja mej. "Delež tujih turistov v Sloveniji je več kot 70-odstoten, zato si želimo, da bi letos zanje lahko odprli meje," je pojasnil.

Kako bodo pomagali športu?

Tretji paket pomoči naj bi po njegovih besedah prinesel tudi odgovore, kako pomagati športu v Sloveniji. Klubi, ki so organizirani kot gospodarske družbe, lahko koristijo pomoč in prvih dveh paketov, v tretjem paketu pa bo treba oblikovati stimulativne ukrepe, ki bodo podjetja spodbujala za financiranje športa.

"To je bila želja že doslej, a sedaj so nas razmere prisilile, da bomo morali narediti te korake, če bomo želeli šport obdržati na ravni pred krizo," je ocenil. Predloge bodo pripravili skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, je napovedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija