REŠITVE ZA TAJNO GLASOVANJE ZUNAJ DRŽAVNEGA ZBORA NI NA VIDIKU: Zorčič meni, da gre pri tem za etično vprašanje

Slovenija

Predsednik DZ Igor Zorčič in predstavniki poslanskih skupin še niso dosegli dogovora o rešitvi, ki bi omogočala tajno glasovanje zunaj DZ. Dvotretjinske večine za spremembe poslovnika DZ za zdaj ni. V delu koalicije in tudi Zorčič rešitvi z mobilno komisijo, kar predlagajo v LMŠ, Levici, SAB in SD, niso naklonjeni. Zorčič opozarja na etični vidik.

LMŠ, SD, Levica in SAB (KUL) so enotno predlagale, da bi se poslancem, ki so bolni, okuženi s koronavirusom ali pa samoizolaciji, tajno glasovanje omogočilo tako, da bi jim glasovnice na dom dostavila posebna mobilna enota oz. volilna komisija. Ker soglasja za to ni, napovedujejo, da bodo predlog same predložile na komisijo DZ za poslovnik.

Zorčič je že v torek ocenil, da takih rešitev ne morejo sprejeti čez noč. Tudi v današnji izjavi po posvetu je pojasnil, da se glede posameznih rešitev poslanske skupine ne strinjajo in bo soglasje relativno težko doseči. Možnosti tajnega glasovanja zunaj DZ sam ni naklonjen, saj je bilo že pri sprejemanju sprememb, s katerimi so zagotovili sodelovanje na daljavo na javnih sejah, veliko pomislekov.

Igor Zorčič

Po njegovem mnenju je vprašanje mobilne skupine, ki bi dostavila glasovnico poslancu zunaj DZ, prvovrstno etično vprašanje. Izpostavlja dilemo, do katerih poslancev naj gre ta komisija: le tistih v karanteni ali tudi tistih, ki imajo zaradi covida-19 hujše simptome, ali pa tudi do poslancev, ki so drugače huje bolni. "Ambicija, da glasujejo nekateri poslanci, ki zaradi osebnih razlogov ne morejo priti v DZ, je večja pri samih strankah kot pri poslancih, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami," ugotavlja Zorčič.

Na posvetu so se seznanili tudi z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki po Zorčičevih navedbah opozarja, da bi morala biti taka mobilna enota v skafandrih. Zakonodajno-pravna služba DZ pa je izpostavila predvsem vprašanje, kako poslancu, ki glasuje zunaj DZ, zagotoviti potrebno svobodo.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je kot bistveno izpostavil, da se pogovarjajo in poskušajo najti rešitve. Razočaran je, da predsednik DZ ni prevzel vodilne vloge pri iskanju rešitve. So pa po njegovih navedbah v vodstvu DZ in delu koalicije predstavili veliko razlogov in izgovorov, zakaj se tajnega glasovanja zunaj DZ ne da izvesti.

Brane Golubović

Za LMŠ je namreč bistveno vprašanje, ali ima poslanec, ki je okužen s koronavirusom ali pa je v samoizolaciji, pravico tajno glasovati izven sedeža DZ. V LMŠ menijo, da mu mora DZ to omogočiti, če si poslanec to želi. Je pa Golubović obenem spomnil, da jih v DZ poleg konstruktivne nezaupnice, zaradi katere so sprožili vprašanje tajnega glasovanja zunaj DZ, čakajo še druga tajna glasovanja, denimo o ustavnih sodnikih.

Zorčič je očitke opozicije označil za politikantske ter dejal, da vodstvo DZ pri tem nima posebne teže. Vsak poslanec namreč lahko predlaga spremembe poslovnika DZ. Bodo pa pridobili tudi pregled ureditve tega vprašanja v drugih državah.

Vodja poslanske skupine Levica Matej. T. Vatovec je v pisni izjavi ocenil le, da bi bila sprememba poslovnika, ki bi omogočila poslancem v karanteni ali samoizolaciji, da se udeležijo tajnega glasovanja, s politično voljo možna hitro in preprosto. "Očitno je te politične volje od torka do danes zmanjkalo," je ugotavljal.

Matej T. Vatovec

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper in poslanka SD Bojana Muršič sta razočarani nad današnjim posvetom. Napovedujeta, da bodo pri predlogu, da vsem poslancem omogočijo tajno glasovanje, vztrajali. Po besedah Muršičeve ga bodo verjetno predložili v začetku prihodnjega tedna.

Muršičeva je ugotavljala, da so strokovne službe navedle kar nekaj pomislekov glede glasovanja zunaj sedeža DZ, a verjame, da tega ne bo veliko, in bi bilo možno upoštevati vse zaščitne ukrepe. Upa, da se bo pri tej rešitvi koalicija premislila. "Danes se je opozicija znašla v taki situaciji, jutri je lahko taka situacija tudi v njihovih vrstah," je dodala.

Po besedah Kociprove se je v razpravi danes izkazalo, da sprememba niti v vsebinskem smislu, brez podrobnosti, nima dvotretjinske podpore. Izpostavila je še mnenje NIJZ, ki poleg tega, da bi bili člani volilne komisije oblečeni v skafandre, opozarja, da bi morali zatem za 10 dni v samoizolacijo. Kociprova se sprašuje, ali so to poskusi, da se onemogoči tajno glasovane zunaj DZ.

Maša Kociper

V poslanski skupini NSi ne podpirajo izvedbe terenskega tajnega glasovanja, pač pa da se v sodelovanju in po posvetu z epidemiološko stroko tako glasovanje izvede v DZ. S spremembo poslovnika bi določili način tajnega glasovanja izključno v času epidemije za poslance, ki so okuženi ali v samoizolaciji.

So pa na današnjem posvetu v NSi opozorili zlasti na etični vidik glasovanja bolnih poslancev in predlagali, da se na temo tajnega glasovanja za bolne ali okužene poslance naredi primerjalni pregled po državah EU, so navedli v NSi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  21 .01. 2021 ob  18: 49
Janša ni nor, da bo podprl karkoli kar ga lahko odnese.