REŠITE SE MUH IN KOMARJEV: Omislite si enega izmed teh "zelenih sostanovalcev"

Trendi

Ste naveličani deliti stanovanja z muhami in komarji? Omislite si enega izmed teh "zelenih sostanovalcev" in pričeli boste uživati v miru. Poleg tega da bodo olepšali vaš dom, jih lahko uporabite tudi za pripravo vašega najljubšega kosila.

Znanstveniki so izbrali 10 rastlin, ki so hkrati dekorativne in odličen odganjalec insektov, kot so muhe in komarji.

1. Meta se pogosto uporablja v kulinarične namene, lahko pa tudi dela čudeže, ko gre za boj proti napadom mravelj v vašem domu. Potresite meto, kjerkoli najdete mravlje in opazujte, kako odhajajo. Močan vonj, ki ga ima ta rastlina, razprši žuželke. Učinkovito je tudi eterično olje poprove mete.

2. Sivka vsebuje spojino, imenovano linalol, ki je znano zdravilo proti bolham, sadnim muham, moljem in ščurkom. Če jo posadite na teraso, bo zadišala celotna soseska. V boju proti žuželkam jo lahko uporabite tudi tako, da v steklenico z razpršilom, napolnjeno z vodo, položite pest sivkinih listov in razpršite raztopino na pohištvo in po prostorih v stanovanju.

3. Medtem ko imajo mačke rade mačjo meto, jo komarji sovražijo. Ta rastlina oddaja snovi, ki zelo učinkovito odganjajo komarje. Na balkon ali v hišo posadite mačjo meto in uživajte v prostoru brez nadležnega brenčanja komarjev.

4. Žajbelj ima naravno spojino, imenovano kariofilen, ki odganja komarje in žuželke. Poleg tega da lepo in uporabno diši kot čaj, lahko nekaj vejic zažgete in videli boste, kako bodo insekti izginili iz vašega okolja.

5. Rožmarinov cvet z lahkoto odganja komarje. Dodajte eno skodelico posušenega rožmarina v liter vode, zavrite, pustite, da se ohladi in zmes vlijte v razpršilo. Uporabite ga lahko tudi neposredno na koži, kot dobro zaščito pred komarji. Z isto tekočino lahko pred insekti zaščitite tudi svoje hišne ljubljenčke.

6. Limonska trava ima čudovit vonj, a hrošči njene arome ne marajo, zato od nje bežijo. Liste zdrobite, da bo vonj močnejši, nato jih podrgnite po koži, da odženete komarje in ostale žuželke.

7. Tudi vonj bazilike je izredno močan, zato pa je tudi uspešen v boju proti hroščem in komarjem. Njeni listi imajo štiri spojine za odganjanje žuželk, vse, kar morate storiti, je, da jih podrgnete, da sprostijo še močnejši vonj. Če boste baziliko postavili ob okno, boste komarjem preprečili, da vstopijo.

8. V večini kuhinj najdemo origano v posušeni obliki, a sveža zelišča so veliko bolj učinkovita pri zatiranju žuželk. Zato stisnite štiri do pet pesti listov origana, da sprostijo rastlinske sokove. Po tem dajte mešanico v skledo z vodo in jo pustite na sončnem mestu 12 ur. Nato dodajte tekoče milo, precedite in v steklenico z razpršilom dajte vodo. Poškropite sobe v hiši in znebili se boste komarjev in moljev.

9. Živo rumeni cvetovi navadnega vratiča in njegov vonj so znani po odganjanju muh. Liste lahko podrgnete in v zrak bodo sprostili aromo, zaradi katere nobena muha ne bo pokukala v vašo hišo.

10. Nepostarnik se pogosto uporablja v parfumih, vendar ga priporočajo tudi kot sredstvo proti komarjem. Ima namreč spojino – kumarin, ki moti komarje in jih odganja. Lahko ga posadite na teraso ali hranite v vazi. Enako učinkovit je pri odganjanju žuželk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija