REŠEVANJE TEŽAV Z MIGRANTI V ISTRI: Rakitovcu in Zazidu povračilo stroškov zaradi "izrednih dogodkov"? (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je na včerajšnjem sestanku s predsednikoma krajevnih skupnosti v mestni občini Koper, Zazid in Rakitovec zagotovila, da razume težave lokalnih skupnosti, ki se soočajo z intenzivnimi migracijami. Ministrica sicer miri, da na območju kljub povečanju prehodov meje niso zabeležili povišanja števila kaznivih dejanj.

Posebno pozornost so na sestanku namenili migracijskim razmeram na območju krajevnih skupnosti Rakitovec in Zazid. Sestanka se je poleg predsednikov krajevnih skupnosti Dušana Rožca in Dejana Švaba udeležil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Na obravnavanem območju se sicer soočajo s povečevanjem števila nelegalnih prehodov meje, kar po besedah predsednikov krajevnih skupnosti pri tamkajšnjem prebivalstvu ustvarja nelagodje. Dogovorili so se, da bo zaradi občutka varnosti tamkajšnjega prebivalstva policija v prihodnje na tem območju bolj prisotna.

Predstavniki občine so še povedali, da se soočajo tudi s smetmi, ki jih migranti puščajo za sabo. Ministrica jih je seznanila, da lahko občina na ministrstvo naslovi zahtevek za povračilo stroškov zaradi tako imenovanih izrednih dogodkov, kamor spadajo tudi obsežnejše migracije.

Slovenija po ocenah ministrice sicer deli usodo ostalih držav članic EU, ki se od marca letos soočajo s povečanimi migracijami. Pri tem države beležijo visoke številke nezakonitih prehodov meje državljanov iz tretjih držav, ki doslej niso bili del migracijskih tokov. Gre predvsem za državljane Indije, Burundija in Kube, ki so zakonito vstopali v Srbijo, nato pa nezakonito prehajali v EU, tudi Slovenijo.

Kot je dejala ministrica, je Srbija že preklicala brezvizumski režim za Burundi in Tunizijo, s čimer se približuje vizumski politiki EU. Dodala je še, da so najbolj obremenjene zunanje meje EU s Severno Makedonijo in Srbijo, od koder se najbolj intenzivna migracijska pot na Zahodnem Balkanu nadaljuje na Madžarsko, od tam pa v Avstrijo in druge države EU.

Sogovorniki so se sicer strinjali, da je sodelovanje med občino in policijo zelo dobro in teče nemoteno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija