REŠEVANJE KOPRSKE GLASBENE ŠOLE: "Prvi korak je narejen"

Koper

Pred dnevi smo poročali, da je koprska glasbena šola na župana Aleša Bržana in koprski občinski svet naslovila pobudo za reševanje prostorske stiske, ki so se ji pridružili tudi starši otrok, ki se pri njih šolajo. "Ravnatelj je dobil pričakovano povabilo na pogovor k županu," so včeraj sporočili iz Glasbene šole Koper. Občina je podprla željo vodstva, da šola ostane v starem mestnem jedru in v proračunu namenila za investicijo 10.000 evrov.

"Tako župan Aleš Bržan kot predstojnik občinskega urada za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec podpirata naša prizadevanja in željo, da Glasbena šola Koper ostane v starem mestnem jedru, in sicer na sedežu na Gallusovi 2 ter dodatno v njeni neposredni bližini, v palači Vissich-Nardi oz. Fontico," je po srečanju povedal ravnatelj Iztok Babnik, ki je na sestanku dobil zagotovilo, da bo dokument identifikacije investicijskega projekta pripravljen v letu 2024, za kar bo občina v proračunu namenila 10.000 evrov.

"Prvi korak je narejen," so zadovoljni v koprski glasbeni šoli, pričakujejo pa tudi naslednje korake pri zagotavljanju prostorov. Leto 2023 zaključujejo optimistično, saj jim le optimalna rešitev prostorske stiske lahko omogoči nadaljnji razvoj.

Gre za tretjo največjo glasbeno šolo v državi z 860 učenci, ki od leta 1955 domuje v palači Gravisi-Barbabianca. Ker 27 učilnic v tej stavbi ne zadošča, pouk poteka še na OŠ Koper, v prostorih Pihalnega orkestra Koper, v prostorih Arene Bonifika, na Gimnaziji Koper, v Marezigah, Ankaranu in na Markovcu.

Poleg tega zahteva izvajanje pouka Umetniške gimnazije glasbene smeri, ki jo obiskuje 60 dijakov, ustrezne učilnice, dvorane in inštrumente. Mladi se za izobraževanje odločajo tam, kjer jim nudijo boljše pogoje – Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, kar je po oceni Babnika velika škoda za celotno regijo, saj so prav mladi glasbeniki med 15. in 19. letom tisti, ki s svojim udejstvovanjem in doprinosom ustvarjajo in zagotavljajo kvalitetne koncerte in dvigujejo umetniško vrednost okolju.

Vodstvo Glasbene šole Koper je MOK sicer predlagalo, da se v proračun za prihodnje leto umesti izdelavo projekte naloge za nujno prostorsko širitev v višini 25.000 evrov, nato pa se investicija izvede v letu 2025. Šola naj ostane v središču mesta v palači Gravisi-Barbabianca, istočasno pa naj se zagotovijo ustrezno veliki dodatni prostori. Kot najprimernejšo lokacijo vidijo Trg Brolo in povezana objekta, palači Vissich-Nardi in Fontico oziroma v izpraznjenih prostorih nekdanje upravne enote.

Kot so že pojasnili na MOK, je potrebno zaradi obsega potrebnih prostorov pretehtati vse variante in izbrati najbolj ustrezno, izvedba naloge pa je odvisna od uvrstitve investicije v načrt razvojnih programov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija