Reševalna akcija na Antarktiki končana

Svet

Na Antarktiki se je tudi uradno končala akcija reševanja ladij, ujetih v debelem ledu. Ruska ladja Akademik Šokalskij in kitajski ledolomilec Xue Long (Snežni zmaj) sta namreč sporočila, da sta se osvobodila iz ledenega objema in sta na poti na odprto morje.

Ruska raziskovalna ladja Akademik Šokalskij je v ledu pred Antarktiko obtičala 24. decembra. Na njenem krovu je bilo ujetih 74 raziskovalcev, potnikov in članov posadke. Na pomoč so jim skušali priskočiti francoski, kitajski in avstralski ledolomilec, a se do ladje nobenemu ni uspelo prebiti.

Potnike Šokalskija so na koncu 2. januarja rešili s pomočjo helikopterja s kitajskega Xue Longa, ki pa je po uspešno izvedeni reševalni akciji v debelem ledu obtičal še sam. Danes pa se je obema ladjama uspelo osvoboditi, so potrdili tudi v avstralski agenciji za varnost na morju (AMSA).

Kot so pojasnili, je kapitan ruske ladje Igor Kiseljov v torek sporočil, da so se v ledu okoli ladje začele odpirati razpoke. Kmalu zatem je ladja napravila prve manjše premike, nato pa se ji je uspelo rešiti iz najhujšega ledu in je na poti proti Novi Zelandiji.

V približno istem času se je iz najhujšega, tudi štiri metre debelega ledu, uspelo rešiti tudi kapitanu kitajskega ledolomilca. Ta se sedaj počasi prebija skozi nekoliko manj zahtevne ledene razmere in ne potrebuje pomoči.

Ledolomilec Polar Star ameriške obalne straže, ki je bil na poti k ujetima ladjama, je tako razrešen naloge in se je že napotil naprej po svoji sprva načrtovani poti, so še sporočili iz agencije.

Deli novico: