REŠENI: Iz jame vseh 12 dečkov in trener

Svet

Iz jame na severu Tajske so danes rešili vseh 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ki so bili ujeti v jami od 23. junija, so sporočili tajski marinci. Dodali so, da so vsi na varnem.

Sedaj morajo iz jame priti še štirje reševalci, med njimi avstralski zdravnik, ki so pomagali ujetim dečkom in trenerju v votlini, kamor so se zatekli na varno, povzema izjave mornarice britanski BBC.

Srečen zaključen za veliko opazovalcev meji na čudež. Tudi strokovnjaki skoraj niso mogli verjetni, da so člani nogometne ekipe Divje svinje celi in zdravi prišli na varno iz svojega štiri kilometre oddaljenega zatočišča globoko pod goro, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Fante in trenerja so medtem že prepeljali na pregled v bolnišnico v kraju Chiang Rai, kjer je v karanteni že preostalih osem članov ekipe. Med zadnjimi je na prosto prispel najmlajši 11-letni deček.

Po informacijah tamkajšnjih zdravnikov, se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata milejšo obliko pljučnice in ju zdravijo. V karanteni bodo morali ostati še najmanj teden dni. Ker so v temi preživeli kar dva tedna pa morajo sedaj nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo. Prve od fantov so danes že obiskale njihove družine, a so se preventivno lahko videli le čez steklo.

Tajski premier Prayut Chan-ocha je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni.

Tajski reševalci so medtem pohvalili mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osottanakorn je misijo označil za "ekipo Združenih narodov". Med drugim so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske.

Reševalna akcija se je začela v nedeljo, ko so rešili štiri dečke, stare od 14 do 16 let, v ponedeljkovi akciji pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. Danes so nato v zadnji, tretji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener je odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Izolana |  11 .07. 2018 ob  07: 52
BRAVO TRENER IN VSI REŠEVALCI.
Bravo |  10 .07. 2018 ob  17: 24
Za reševalce, potapljače, zdravnike in trenerja, kateri je skrbel in spodbujal fante da jih bodo rešili.
zaSSeka |  10 .07. 2018 ob  16: 42
Bravo vsem pogumnim dušam...še je upanja v ljudeh
kani |  10 .07. 2018 ob  15: 39
hvala Bogu in vsem požrtvovalnim reševalcem in zdravnikom, upajmo, da ne bodo nosili kakšnih velikih posledic
Koprcan |  10 .07. 2018 ob  15: 21
Koncno lepa novica.
Hvala |  10 .07. 2018 ob  15: 12
Vsem.