Renzi po vsej verjetnosti novi vodja italijanskih demokratov

Svet

Županu Firenc Matteu Renziju se na današnjih volitvah predsednika italijanske levosredinske Demokratske stranke obeta prepričljiva zmaga, so pokazali prvi neuradni rezultati. Po doslej 800.000 preštetih glasovnicah od predvidenih treh milijonov je Renzi prejel 70 odstotkov glasov, so objavili na Renzijevi spletni strani.

"Mislim, da lahko rečemo, da je Matteo Renzi zmagal," je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa povedala Renzijeva pomočnica, poslanka Maria Elena Boschi. Renzijev najbližji tekmec Gianni Cuperlo naj bi prejel 17 odstotkov glasov, sledi pa mu Giuseppe Civati s 13 odstotki glasov.

Če bodo rezultati obstali, bo to predstavljalo veliko zmago za firenškega župana, predvsem zaradi velike udeležbe. V stranki so pričakovali, da se bo volitev udeležilo okrog dva milijona volivcev, na volišča pa je dejansko šlo za skoraj 50 odstotkov več ljudi. Volišča so se sicer zaprla ob 20. uri. Na volitvah na približno 8800 voliščih po vsej državi so lahko sodelovali vsi italijanski volivci, starostno omejitev za udeležbo pa so znižali na 16 let.

Potegoval se bo za premierski stolček

Demokratska stranka je največja politična skupina v Italiji in je temelj velike vladne koalicije premiera Enrica Lette. Kot vodja stranke pa se bo Renzi po vsej verjetnosti potegoval za premierski stolček na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Kljub temu, da je iz iste stranke kot premier, pa je Renzi obljubil, da bo vlado Lette spodbujal k bolj odločnim ukrepom na številnih področjih, med drugim k spremembi volilne zakonodaje, ki jo je ustavno sodišče nedavno razglasilo za neustavno.

Deli novico: