REKTORICA PROF. DR. KLAVDIJA KUTNAR: "Leto 2020 bo izjemno delovno!" (FOTO)

Koper

Danes je v palači Armerija Univerze na Primorskem tradicionalno potekal prednovoletni sprejem, ki so se ga udeležili predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstva, sodelujočih institucij in medijev. Po glasbeni uverturi orkestra Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod vodstvom Vlada Batiste je goste nagovorila rektorica, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki se jim je najprej zahvalila za podporo. 

Med predstavitvijo nalog, ki si jih je zastavilo novo vodstvo univerze, je dr. Kutnarjeva izpostavila tri ključne prioritete za pripravo nove srednjeročne razvojne strategije: okrepitev sodelovanja z gospodarstvom v posodobitvi Sveta zaupnikov, ki je unikum v slovenskem visokošolskem prostoru, ter pedagoška in znanstvena odličnost s spodbujanjem zaposlenih k vpetosti v sodobne znanstvene tokove in pridobitvijo vsaj enega prestižnega projekta evropskega znanstvenega sveta (ERC) ter vključevanjem mladih v celotno skupnost v sozvočju z modrostjo že izkušenih generacij.

Po slovesnem delu je rektorica predstavnike medijev povabila k pogovoru. Izrazila je željo po medsebojnem sodelovanju in nanje naslovila prošnjo, da kot glasniki v javnosti pomagajo obveščati tako lokalno kot nacionalno okolje o uspehih, ki jih univerza in posamezniki znotraj nje dosegajo.

Pri tem je izpostavila gostujoče raziskovalce in predavatelje, ki k nam prinašajo novosti, primere dobrih praks in nove ideje. Na ta način bodo lahko tudi dijaki iz obalno-kraške regije prepoznali prednosti institucije, ki uspešno deluje v njihovi neposredni bližini na različnih študijskih področjih ­- od humanistike do naravoslovja in ki uspešno prodira v oddaljene dele sveta ter s tem prinaša nova znanja in izkušnje.

Ob tem ne gre prezreti interdisciplinarnosti in povezovanja različnih znanosti, npr. računalništva in jezikoslovja na Fakulteti za humanistične študije, tehnike iz InnoRenew CoE z odličnimi oddelki za inovacije, ergonomijo, psihologijo, biopsihologijo in drugimi strokovnjaki s Fakultete za management, Fakultete za vede o zdravju, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Pedagoške fakultete in Fakultete za turistične študije – Turistice, je izpostavila Kutnarjeva.

Seveda je velik izziv za univerzo pridobitev prepotrebnih finančnih sredstev, s katerimi bi pripomogli mladim raziskovalcem sofinancirati doktorski študij kot tudi nemoteno izvajati raziskovalno dejavnost – prav tu se nadejajo finančne stabilizacije s čimprejšnjim sprejetjem novega Zakona o znanstveno-raziskovalni dejavnosti.

Povečali bi število študentskih postelj, prav tako bi hitreje rešili prostorsko stisko nekaterih članic, med drugim bi tudi hitreje vzpostavili kampus Livade; kar pa je najbolj pomembno – zagotovili bi sredstva iz naslova povečanja plač, za katere je bila UP letos prikrajšana za kar 260.000 evrov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija