Rektor Marušič pojasnil očitke iz anonimke

Koper

Rektorju Univerze na Primorskem (UP) Draganu Marušiču anonimno pismo, poslano pristojnim institucijam in nekaterim medijem, očita številne in ponavljajoče se nepravilnosti in nezakonitosti pri vodenju univerze. Marušič očitke zavrača, v ozadju anonimke pa vidi boj za oblast oz. osebe, ki tvorijo "imperij, ki je izgubil svoje privilegije".

Avtorji anonimnega pisma Marušiču očitajo namerno povzročanje škode, namerno in nenamerno nenamensko porabo javnih sredstev, korupcijo, klientelizem in okoriščanje. Rektorja poleg tega krivijo nenadzorovanega naraščanja števila zaposlenih ter nezakonitega in nepravičnega razporejanja sredstev med članicami univerze.

Marušič je danes v pogovoru ocenil, da je o ozadju anonimne prijave "imperij, ki je izgubil svoje privilegije" po tem, ko je sam nastopil funkcijo rektorja. Ob tem je odločno demantiral konkretne navedbe iz ovadbe.

Anonimno pismo med drugim navaja ugotovitve inšpekcije šolskega ministrstva o nenamenski porabi investicijskih sredstev za gradnjo kampusa v Izoli. Marušič odgovarja, da je od prejšnjega rektorja Rada Bohinca podedoval zatečeno stanje, zaradi česar je sledil odvzem evropskih sredstev. Kot ključno pa rektor izpostavlja pogodbo, ki jo je podpisal Bohinc in ki je omogočila nezakonito avansiranje sredstev in za 400.000 evrov preplačanih del. V zvezi s tem je vodstvo UP avgusta tudi vložilo odškodninsko tožbo.

Plačilo za stroške pogostitve ob njegovem rojstnem dnevu

Med očitki je plačilo za stroške pogostitev ob njegovem rojstnem dnevu iz javnih sredstev UP. Po torkovih navedbah TV Slovenija uradno dostopna evidenca Supervizor potrjuje transakcije, navedene v pismu. Ujemajo se tudi prejemniki denarja, plačnik pa je bila v vseh navedenih primerih univerza.

Šlo je za tridnevno mednarodno matematično konferenco

Rektor je pojasnil, da je šlo za tridnevno mednarodno matematično konferenco, pri organizaciji katere ni imel nič, je pa bila posvečena njegovemu znanstvenemu delu ob življenjskem jubileju. Na podlagi razprav na konferenci bo izšla tudi znanstvena publikacija. Kot je v navadi, pa so v okviru konference pripravili tudi večerjo in izlet. Podobne konference ob jubilejih so povsem običajne v znanstveni sferi, stroški zanjo pa niso bili nič večji kot pri primerljivih dogodkih, je zatrdil.

Prvo pogodbo z nečakinjo podpisal prejšnji rektor

Anonimno pismo med primeri klientelizma navaja zaposlitev Marušičeve nečakinje na Inštitutu Andrej Marušič, čeprav naj ta v času imenovanja ne bi izpolnjevala zahtevanih pogojev. Marušič je pojasnil, da je njegova nečakinja pogoje izpolnjevala, da pa je tam zaposlena že nekaj let, prvo pogodbo o zaposlitvi pa je z njo podpisal že prejšnji rektor.

Med izpostavljenimi nepravilnostmi se med drugim omenjajo visoka denarna izplačila posameznim podjetjem ter tudi odvetniku Velimirju Cugmasu, ki naj bi bil Marušičev dolgoletni prijatelj. Cugmas je sicer zastopal UP v nekaterih odmevnih delovno-pravnih sporih med univerzo ter bivšo dekanjo FHŠ Vesno Mikolič in bivšim direktorjem ZRS Darkom Darovcem.

Ker sam ni pravnik, za pravnika izbral Cugmasa

Rektor je povedal, da ne drži, da bi bila s Cugmasom "prijatelja iz vojske", na univerzi pa so ga najeli kot pravnega svetovalca, ker Marušič sam za razliko od prejšnjega rektorja ni pravnik. Pri tem so odvetnika izbrali kot najboljšega od treh ponudnikov v skladu z veljavnimi predpisi. Cugmas je v zadnjih štirih letih prejel 152.000 evrov oz. preračunano dobrih 3000 evrov mesečno, kar vključuje tako pavšal kot zastopanje v konkretnih zadevah. Med drugim so s Cugmasovo mediacijo uspeli razdreti za univerzo škodljivo pogodbo o projektiranju študentskega kampusa in s tem privarčeval okoli milijon evrov.

Na policiji so potrdili, da so pretekli teden prejeli prijavo zaradi suma nepravilnosti na koprski univerzi. "Prijavo preučujemo, ali so podani razlogi za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj ter v primeru potrditve le-teh bomo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili," so pojasnili.

Prijavo v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi na UP so prejeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer trenutno poteka predhodni preizkus, v katerem KPK ocenjuje verodostojnost oz. zadostnost razlogov za uvedbo preiskave, so potrdili.

Ministrstvo bo sprožilo zunanjo revizijo poslovanja

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so potrdili, da so anonimko prejeli in jo posredovali organom pregona. Ob tem napovedujejo, da bodo na UP izvedli zunanjo revizijo poslovanja. "Če se izkaže, da je šlo dejansko za nenamensko in nezakonito porabo denarja, bo to zahtevalo takojšnje ukrepanje pristojnih organov," so dodali.

Na Elizabeto Zirnstein, predsednico Sindikata Univerze na Primorskem, se v zvezi z očitki iz anonimke ni obrnil nihče od zaposlenih na univerzi, ovadba pa je bila zanjo veliko presenečenje, je povedala. Ob tem je izrazila skrb, da utegnejo očitki škoditi ugledu univerze in posredno tudi njenim prizadevanjem za pridobitev proračunskih sredstev.

@@ Dežurni darovčik |  19 .11. 2013 ob  22: 15
A pol se na Novi Reviji ne da krasti?
@Dežurni darovčik |  19 .11. 2013 ob  18: 16
Niti počenega groša, ker ga nima od kje vzeti, saj mu je Marušič že vse pobral.
Dežurni darovčik |  18 .11. 2013 ob  10: 22
ma kolko plača Darko na Marušičevo glavo?
Dežurni Marušičevc |  15 .11. 2013 ob  09: 07
zgodilo se ti bo natanko to, kar želiš in počneš drugim, tvojemu botru in mentorju pa v najmanj 2 x dozi njegovega početja, to so nenapisani naravni zakoni.
Sel |  02 .11. 2013 ob  09: 32
Pomembno obvestilo: Darko Darovec osebi ki bi mu prinesla kakršnokoli koristno informacijo o identiteti in lokaciji UK izplača bogato nagrado. Interesenti se javite na ustrezen naslov.
Bralec Forumov |  01 .11. 2013 ob  17: 03
Ma mene zanima kam sta poniknila Urbana Klobasa (UK) in Darovčevalska PArtija Primorske (DPP), ki sta lansko leto držala štango in delala propagando Marušiču in njegovim pri pucanju Darovc,a Mikoličeve itd. na portalu Primorska.info. Kako to, da se tudi tokrat ne uključita v igro oziroma da ju v igro ne uključi Marušičev štab, saj sta lani opravila ogromno delo pri hvaljenju marušiča in kritiziranju Darovca oz. razkrinkanjem Darovčevih prestopkov? Folk je lani dobesedno nonštop visel na Primorska.info in čakal na objave DPP in UK...... Se ni pa nikoli izvedlo kdo je to dejansko bil: eni so rekli, da je ena te ista oseba, da so Taja Kramberger, Braco Rotar, Žagar itd. samo to je bil preenostaven odgovor. Govori se, da je bil to Gorazd Drvenšek, Marušičev dober prijatelj.... A kdo ve kaj več, zakaj jih sedaj ni več oziroma se ne oglašata več? Jaz vidim več opcij: ali sta se zdilala z Darovcem in prestopla v nasprotni tabor in prinesla s sabo informacije ali ju je Maruško utišal ker so se spičli zarad te ali one stvari, al kaj

Če kdo ve naj prosim odgovori, ker me res zelo zanima.......
@ obUPohvalnica |  25 .10. 2013 ob  00: 09
-1
"Tisti, z malo hrbtenice in poguma, so zdavnaj odšli. "

Ammm, khm, a misliš s temi osebki nemara Darovca? Kolikor vem, se tistemu ni prav nič mudilo z univerze, še več, upiral se je z vsemi štirimi (čudno, bi si mislil, da ga bo, ultra sposobnega "menedžerja v znanosti", vleklo na prosti trg, kjer bodo njegove podjetniške nadveščine lahko zasijale v polnem blišču in kjer njegov borni zaslužek ne bo več omejevan tako, kot je bil v okostenelem javnem sektorju). Pa še sedaj - po anonimki sodeč - preljubi Darko ne more pozabiti nekdanjega delovnega mesta.
Daj, veleum, drugič najprej uskladi dejstva, preden se spraviš klofat po tipkovnici o rečeh, ki jim nisi dorasel. Propagandne težnje so premalo.
Darko na delu |  24 .10. 2013 ob  23: 56
Po spodnjem sestavku sodeč Darko Darovec svoje podanike še vedno dobro plačuje.....
No, tista, da UP svoje študente uči "goreče nevoščljivosti" je tipično darovčevalska - takšne so Darovčeve sluge in hlapci razširjali v lanskem letu, ko ga je Marušič odstavljal zaradi njegovih lopvščin. Češ, lejte, kako se na UP uspeh nič ne ceni, lejte, kako so nekateri nevoščljivi sposobnemu Darku, ki je iz institucije nekaj naredil..... In očitno so te prozorne tajkunske mantre pripravljeni ponavljati v nedogled.
Tako da se, spošt. plačanček, nikar ne trudi - dobro vemo, v čigavem interesu deluješ.

Dragi rektor dr. Dragan MArušič: ali ste, ko ste se spravili pucat zalego z univerze, kdaj pomislili, da ste premalo usposobljeni in pokvarjeni za kenslanje mafije, ki je kradla državo 10 let? Kdor se loti Darovca in njemu podobnih, si ne sme privoščiti nikakršne naivnosti in bolje, da hudičevo izkoristi priložnost, zakaj druge več ne bo.
obUPohvalnica |  24 .10. 2013 ob  21: 10
obUPoHvalnica

Kratka analiza vsebinsko prežvečenega in sistematično tipičnega besedila

a. Magično število 7
Avtor pisma izbere natanko 7 odstavkov, ki tvorijo zunanji videz pisma poslanega "spoštovanim sodelavkam in sodelavcem".

Po odstavkih:
1. odstavek oziroma "sovražnik je vedno zunaj"
Avtor se oddalji od očitkov, ki so nanj ali rektorja UP leteli v zadnjih dneh in najprej nekaj besed nameni problemu visokega šolstva v RS ter pripravi nove zakonodaje, ki je za UP zelo pomembna. Nato povzame, da je srž tega problema ravno ta, da UP ni v LJ in da nimamo strašanskega vpliva na pristojne, ki odločajo, da bi morebiti odločili v našo prid.
To je nenazadnje tudi res, vendar drži tudi, da je rektor dr. Dragan Marušič na volitvah kandidiral za rektorja UP, ki ima sedež na Titovem trgu v Kopru in ne za rektorja UL. Se pravi, vedel je, da je sedež daleč od prestolnice in, kot primeren kandidat, je lahko predvidel, da bo vplivanje na odločevalce slabše kot (npr.) če bi bila UP v LJ.
S tem preobratom želi avtor pisma (v rektorjevem imenu) sporočiti sodelavcem, da je znaten del problema drugje in ne na UP.

Konec koncev, to odrivanje od aktualnih perečih problemov ter mobiliziranje zaposlenih na UP z namenom izkazovanja brezpogojne podpore rektorju pri "njegovem požrtvovalnem boju z vedno slabo Ljubljano", NIMA nikakršne veze z očitanimi malverzacijami, ki smo jim priča v zadnjih dneh.
Upam, da spoštovani delavci UP temu ne bodo nasedli.

2. odstavek oziroma "zabijanje na križ"
Tukaj avtor pisma navede, da je rektor opravil intervju za Sobotno prilogo Dela, nadalje pa zatrdi, da je rektor v njem izkoristil redko dani ekskluzivni medijski prostor za pojasnjevanje videnja zakonske ureditve visokega šolstva. To je nadaljevanje v slogu prejšnjega odstavka. Specificiranje v določeno področje, ki (ponovno in spet!) nima veze z očitanimi malverzacijami, ki smo jim priča v zadnjih dneh. Taka je tudi preostala vsebina tega odstavka.
K trditvi, da je rektor izkoristil "redko dani medijski prostor" pa vas pozivam, da preverite novice v zadnjih mesecih in sami ovrednotite pri kakšnih vsebinah in predvsem na katerih medijih, se je rektor UP pojavljal kot zastopnik UP. Ja, tudi mene je presenetilo dejstvo, da UP dobi medijski prostor takoj, ko za to poskrbijo določene struje svetovalcev in politike.

3. odstavek oziroma "zgodovina kolektivne krivde"
Ta je najdaljši v celotnem pismu, zato se ga bomo lotili toliko bolj previdno. Poleg dolžine, pa je problematičen zgolj zaradi vsebin, ki jih spretno prepleta in povezuje preko vzporednic, ki zares nimajo smisla.

Najprej, vodstvo UP v zadnjih mesecih ni bilo pod nikakršnim pritiskom, saj v Senatu UP in Upravnem odboru UP, sedijo roboti, rektorjev glasovalni stroj, rentniki, ki naredijo vse, kar naroči rektor. Tisti, z malo hrbtenice in poguma, so zdavnaj odšli.
"Nepremišljene odločitve iz prejšnjih let" pa je sestavek, ki odvrne odgovornost od trenutnega rektorja, na vse pretekle in njega postavi v vlogo mučenika, ki želi UP le najboljše. Da so odločitve bile "nepremišljene" je v okviru Senata UP v monologih dolgih skoraj 60 minut ugotavljal in odločal prof. Rok Strašek, ki je na UP sicer zaposlil ženo, je direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske ter poslovno sodeluje z UP preko svoje firme, vendar to zdaj ni bistvo. Pravno pri vsem tem pa je svetoval odvetnik g. Cugmas, rektorjev prijatelj in odvetnik v pravnih sporih.
V zaključnem delu tega odstavka pa je nesmiselno dodana vsebina prvega odstavka, kjer avtor pisma napove, da bodo grešniki iz zgodovine plačali za svoje grehe. To je zelo pohvalno in ga pri tem podpiram, vendar hkrati zahtevam, da tudi sam prevzame odgovornost za svoje grehe.

4. odstavek oziroma "igranje žrtve"
Tukaj avtor postavi neznano osebo (v našem primeru je to rektor) v nebogljen, ponižen in ranljiv položaj do medijev (o tem preberite analizo mojega drugega odstavka). Ponovna finta v levo, oddaljevanje od trenutne problematike. V drugem delu tega odstavka pa ponovno napadanje sovražnikov (več njih!), ki so ponovno zunaj in ogrožajo tako rektorja kot slehernega posameznika na UP.

5. odstavek oziroma "sprenevedanje"
Avtor ugotovi in izrecno pove, da je UP visokošolska ustanova, ki svojim študentom prenaša znanje in vedenje, ki jim bo pomagalo v življenju. Iz prakse to pomeni, da rektorju podložni študentski predstavniki v organih odločanja in vodenja UP, dobijo službo na UP. Zanimivo, da temu avtor pisma ne nameni niti besedice, čeprav hvalospeva o tem, kaj UP prenaša študentom.
Ne, dragi Dragan. Učite jih klientelizma, nepotizma, maščevalnosti in goreče nevoščljivosti. In to so te vrednote, ki jih producira vrh UP
Dokazali ste, ne rabimo o tem več pisati in odkrivati tople vode.
V drugem delu tega odstavka pa se avtor po navodilu "spin doktorja" direktno izogne problemu ter si zastavi zapovrsti več retoričnih vprašanj na katera naj si naslovnik sam odgovori.
Za nameček, če smem, pa je vsebina in oblika zastavljenih vprašanj na nivoju srednješolca, ki ga tarejo dileme o njegovi lahkosti bivanja.

6. odstavek oziroma "vsebinsko zanikanje in maščevalnost"
Če pozorno preberete celotno vsebino pisma, lahko vidite, da v 6. odstavku avtor zanika vso poprej napisano vsebino in leporečje. Tukaj razberemo kakšne osebnosti je avtor pisma. V prvi povedi jasno pove, da se ne bo mogel boriti proti vedno slabi Ljubljani, da ne bo mogel zagotoviti dovolj denarja za UP, kar je pomembno za vse "nas", da se ne bo mogel udejstvovati v znanstvenem polju, da ne bo mogel na študente prenašati vrednote; znanje, vedenje, saj se bo moral ukvarjati z vsebino anonimke. Pomislimo: vsebina leti na rektorja, ki je zakoniti zastopnik UP. Na njega osebno. Na njegova dejanja. Ne leti na celotno UP, ne leti na vse zaposlene. Upam, da bodo zaposleni na UP dovolj pametni, da ne bodo ponotranjili problematiko, katero se očita rektorju!
Maščevalnost pa jasno napove, saj očitno avtor pisma ne prenese inštrumenta anonimnosti za katerega so se odločili očitno prestrašeni sodelavci UP.
Od rektorja sem pričakoval več modrosti in več povezovalnosti.
No, tega ni.

Dragi rektor dr. Dragan Marušič: ali ste kdaj pomislili, da ste problem vi in osebno vi?

Zadnjega odstavka pa ne bom komentiral, saj je vnovičen poziv k mobilizaciji proti zunanjemu sovražniku.
@ Smetar |  24 .10. 2013 ob  10: 52
No, ti nisi niti najmanj verodostojen, tako da ne vem, zakaj bi bile verodostojne tvoje trditve. Tiste "sploh ne poznam" in "govorim tisto, kar vem, da je res", smo se od Darkotovih podpornikov že naposlušali. No, pozdravi Darkota na Novi reviji, menda je tam že našel kako pipico zase, po kateri odvaja davkoplačevalska sredstva, ki mu ne pripadajo.
Smetar |  24 .10. 2013 ob  10: 48
Darovca sploh ne poznam,anonimko pa sem prebral in vem da je verodostojna.
@ Smetar |  24 .10. 2013 ob  10: 17
-4
Govori zase, lopov darovčevalski.
1