REKORDNO ŠTEVILO OKUŽENIH NA SVETU: Slovenske PCR vzorce po novem analizirajo Nemci

Slovenija

Med 13. in 19. januarjem je bilo v svetu zabeleženih rekordnih več kot tri milijone primerov okužbe s koronavirusom dnevno. Število okužb se je povečalo za več kot petkrat, odkar so konec novembra 2021 v Južni Afriki odkrili zelo prenosljivo različico omikron. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo podjetju Eurofins. Podjetje vzorce obdela v roku 48 ur, kar je skladno s spremenjenim protokolom PCR-testiranja, ki je v veljavi od srede.

Vseh sedem laboratorijev NLZOH po Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti, zato vzorce za PCR-testiranje, ki jih ne morejo obdelati, v popoldanskem času izvajalec odpelje v tujino, rezultate pa vrne naslednji dan, so pojasnili v NLZOH.

V tujino trenutno odpeljejo 3000 do 4000 vzorcev dnevno. Podjetju Eurofins lahko vsak dan dostavijo do 5000 vzorcev, ob prehodni najavi pa do 10.000 vzorcev za PCR-testiranje na dan. Po dogovoru bodo vzorce v Nemčijo pošiljajo do največ tri mesece, a upajo, da bodo pomoč laboratorija v tujini potrebovali največ en mesec.

V zadnjih sedmih dneh je bilo na svetu prijavljenih povprečno 3.095.971 dnevnih primerov, kar je 17-odstotno povečanje v primerjavi s tednom prej. Preden se je pojavil omikron, je bil prejšnji rekord za povprečno globalno dnevno število okužb konec aprila 2021 približno 800.000.

Trenutna stopnja okužb je za približno 440 odstotkov višja od dnevnega povprečja v tednu, ki se je končal 24. novembra 2021, ko je Južna Afrika Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obvestila o omikronu.

Velik delež manj hudih ali asimptomatskih primerov ostane neodkrit kljub okrepljenim režimom testiranja od začetka pandemije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .01. 2022 ob  15: 47
-1
Jasno, vec kot je cepljenih, vec je okuzenih. Vi pa lazete in lazete. Regional, sram naj vas bo!