REKORDNO NIZKA PODPORA VLADI: Janša na repu priljubljenosti; to pa je stranka, ki bi jo največ ljudi podprlo v nedeljo

Slovenija

Najnovejša anketa VOX populi kaže, da delo vlade kot uspešno ocenjuje 26 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa 71,9 odstotka. Ob morebitnih volitvah bi največ volivcev prepričala SDS, sledila bi ji SD, tretja pa bi bila Levica. Svojo pozicijo na vrhu priljubljenosti politikov ohranja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak.

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi zabeležila rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 71,9 odstotka vprašanih, kar je 5,8 odstotne točke več kot minuli mesec, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26 odstotkov vprašanih, kar je za 3,8 odstotne točke manj kot junija.

Če bi bile volitve v DZ v nedeljo, bi največ vprašanih volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18,2 odstotka vprašanih oziroma 0,9 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD z 12,7 odstotka podpore (junija 12,1) in Levica z 10,1 odstotka podpore (junija 6,9). LMŠ bi volilo 9,2 odstotka vprašanih (junija 8,8), NSi pa 4,7 odstotka vprašanih (junija 6,5). Sledi SAB, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 3,6 odstotka anketirancev (junija 3,4).

Sledi stranka SLS, ki bi prejela 1,1 odstotka podpore (junija 2,3). Podpora je nekoliko padla stranki DeSUS, ki bi prejela 0,7 odstotka podpore (junija 0,9) in stranki SNS, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (junija 1,1). SMC bi prejela 0,3 odstotka (junija 0,6).

Kot še kažejo rezultati ankete, je nekoliko upadalo število neopredeljenih volivcev in število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 29,6 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (junija 30,5), 6,5 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (junija 6,5).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev, bi SDS prejela 28 sedežev v državnem zboru, SD 19, Levica 15, LMŠ 14, NSi 7 in SAB 5.

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledita ji predsednik republike Borut Pahor na drugem mestu in predsednik DZ Igor Zorčič na tretjem mestu.

Na četrtem mestu ostaja predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednik LMŠ Marjan Šarec in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednica SAB Alenka Bratušek.

Predsednik vlade Janez Janša je zasedel 20. mesto, sledita mu še poslanska SDS Eva Irgl na 21. mestu in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zasedel zadnje, 22. mesto.

Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 13. in 15. julijem, na vzorcu 700 oseb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  20 .07. 2021 ob  06: 28
kdaj pa bodo volitve?
Bella |  19 .07. 2021 ob  21: 33
.... in ce ne bo nobene razumne gremo na volitve z novo, ki ima cilj konec terorja, zalaufanje ekonomije izd itd
Bella |  19 .07. 2021 ob  21: 27
Zmagala bo stranka, ki bo preklicala ta medicinski fasizem, zdaj ni vec nic drugo vazno: ne beli ne rdeci ne homiči, ne ekonomija, nic...
Ljudje hocejo svobodo, prosto gibanje in so proti koncentracijskim lagerjem, ki jih napovedujejo.
Upam, da cimprej zmaga angleska opcija, zdaj je tam vse prosto brez mask in terorja ...