REKORDNO LETO ZA HRVAŠKO: Tuji turisti v blagajno prinesli preko 9 milijard evrov

Svet

Tuji turisti na Hrvaškem so v tretjem trimesečju leta 2023 prinesli rekordnih 9,12 milijarde evrov prihodkov, kar je za 653 milijonov evrov ali 7,7 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2022, so pokazali podatki hrvaške centralne banke (HNB). V minulem letu so na Hrvaškem gostili skupno več kot 20 milijonov turistov.

Skupno so prihodki od tujih turistov v prvih devetih mesecih lanskega leta znašali 12,97 milijarde evrov, kar je za 1,33 milijarde evrov oz. 11,4 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2022.

"Po devetih mesecih se nadaljuje trend rasti prihodkov od tujih turistov, posebej pa nas veselijo tudi odlični turistični kazalniki po koncu sezone," je rezultate komentirala hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac.

Od 1. januarja do 26. decembra 2023 so na Hrvaškem po podatkih Hrvaške turistične skupnosti našteli skupno 20,5 milijona domačih in tujih turistov, ki so ustvarili več kot 107,4 milijona nočitev. To je za devet odstotkov več prihodov in za tri odstotke več nočitev kot v enakem obdobju leta 2022 ter enako kot v rekordnem letu 2019.

Med najštevilčnejšimi tujimi gosti na Hrvaškem so bili v prvih enajstih mesecih državljani Nemčije z 22-odstotnim deležem. Sledijo jim Slovenci in Avstrijci z deset- oz. osemodstotnim deležem.

Slovenci so bili z devetodstotnim deležem sicer najštevilčnejši tuji gosti v novembru, s sedemodstotnim deležem pa jim sledijo Nemci in Avstrijci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija