REKORDNE OKUŽBE PRI DVEH SOSEDIH: Na Hrvaškem več kot 16 tisoč, v Avstriji pa preko 27 tisoč pozitivnih testov

Svet

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah s PCR-testi potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. Obenem so s hitrimi antigenskimi testi, ki od nedavnega zadostujejo za dokaz covida-19, potrdili še 5580 okužb, skupno prek 16.000. Umrlo je še 45 covidnih bolnikov. 

Nacionalni štab civilne zaščite je sprva poročal o 10.427 okužbah, potrjenih s testi PCR. Minulo sredo je bilo takih 9894, kar je bilo dotlej prav tako rekordno visoko število.

Na Hrvaškem sicer od minule srede kot dokaz, da je oseba zbolela za covidom-19, ni več potreben pozitiven PCR-test, ampak zadostuje že hitri antigenski test. Teh je bilo v zadnjih 24 urah pozitivnih 5590, kar pomeni, da število uradno potrjenih okužb v zadnjem dnevu znaša 16.017, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Trenutno je na Hrvaškem več kot 56.000 aktivno okuženih z novim koronavirusom, med njimi jih 1796 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 204 pomoč ventilatorja.

V Avstriji so v zadnjih 24 urah po uradnih podatkih potrdili 27.677 novih okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so rekordne okužbe na dnevni ravni potrdili pred tednom dni, in sicer 17.006. V državi sicer beležijo tudi rekordno sedemdnevno incidenco, ki je 1274 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Pred tednom dni je ta bila 522..

Največja nevarnost za okužbo je sicer po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung v starostnih skupinah pod 25 let, kjer večina še ni prejela poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19. Približno 30.000 novih okužb pa po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predstavlja skoraj 80-odstotno porast v primerjavi s torkom.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da gre pri zadnjih številkah za prenos vrednosti podatkov in da je dejanskih okužb po pričakovanjih med 27.000 in 28.000. "Vendar se je število vsekakor občutno povečalo," je dejal in opozoril, da pandemije še ni konec.

Avstrijski strokovnjaki sicer za prihodnji teden napovedujejo več kot 40.000 novih primerov okužb na dan. Prav tako predvidevajo, da se bo ponovno povečala obremenitev avstrijskih bolnišnic.

Čeprav se zasedenost bolnišničnih postelj v enotah intenzivne terapije v državi še ni bistveno povečala, se je zasedenost običajnih oddelkov v zadnjih sedmih dneh znatno povečala, zlasti na avstrijskem Koroškem in v Zgornji Avstriji.

Skupno so v zadnjih 24 urah v Avstriji opravili 1,16 milijona PCR in hitrih testov. Med PCR-testi, ki so jih opravili 801.450, jih je bilo pozitivnih slabih 3,5 odstotka.

Avstrija je zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom, kar je posledica bolj nalezljive različice omikron, že prilagodila strategijo testiranja na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada želi s tem razbremeniti laboratorije za testiranje s PCR testi in povečati število testiranj s hitrimi antigenskimi testi. Kot ustrezno dokazilo za delo, prostočasne aktivnosti ali nakupovanje, naj bi poslej veljali tudi hitri antigenski testi za samotestiranje.

Avstrijska vlada je doslej stavila predvsem na brezplačne PCR teste, a je v zadnjih dneh prišlo do velikih zamud pri ocenjevanju vzorcev v več zveznih deželah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  19 .01. 2022 ob  21: 16
Vec kot je cepljenih, vec je ''okuzenih''. To samo se retardirancem ni jasno.