REJCI PERUTNINE BODITE POZORNI: Ptičjo gripo potrdili pri 23 poginjenih labodih

Slovenija

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvi opozarja na nove primere pojava ptičje gripe. To so pristojni potrdili pri 23 labodih grbcih na območju Prekmurja, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo. Ob tem so slovenske rejce pozvali, naj bodo pozorni na pojav znakov te bolezni.

Kot so podrobneje pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bila visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 s preiskavami potrjena pri 23 poginjenih labodih grbcih, ki so jih našli na isti lokaciji v občini Lendava.

Ob tem so dodali, da zaradi zmanjšanja tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino za celotno Slovenijo ostajajo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, rejce perutnine in ptic v ujetništvu pa so vnovič pozvali, naj bodo pozorni na pojav nekaterih znakov aviarne influence in o tem takoj obvestijo veterinarja.

Med temi so spomnili na zmanjšano porabo krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot šest odstotkov, ki traja že več kot dva ni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ter pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki ...). Obenem so opozorili tudi na pojav morebitnih živčnih motenj (denimo tresenje in zavijanje glave ter vratu), neaktivnost živali ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

V Slovenji so v zadnjih tednih ptičjo gripo potrdili le pri divjih pticah, in sicer pri labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Piran in Izola. V ponedeljek je uprava za varno hrano slovenske rejce seznanila tudi z izbruhom ptičje gripe v gospodarskem obratu z nesnicami v sosednji Avstriji v bližini slovenske meje ter jih pozvala k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija