Rehn: Slovenija ukrepa zelo odločno in učinkovito

Slovenska vlada pri soočanju z izzivi v bančnem sektorju, pri strukturnih reformah in v fiskalni politiki ukrepa zelo odločno zato, da bi državi uspelo obrniti kolo sreče in doseči gospodarski preobrat, je danes v Bruslju ocenil evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Rehn je odgovarjal na vprašanje, ali je na podlagi sredinih in današnjih dokumentov komisije pravilno sklepati, da je bruseljska ocena ukrepanja Slovenije razmeroma pozitivna, in ali je torej država po njegovem mnenju dobro opremljena za to, da se sooči z izidom bančnega pregleda.

"Kot empirik običajno precej oklevam pri dajanju splošnih ocen, še posebej ocen vlad članic. A lahko rečem, da pri soočanju s tremi izzivi - bančnim sektorjem, strukturnimi reformami in fiskalno politiko - slovenska vlada ukrepa zelo odločno zato, da bi državi uspelo obrniti gospodarsko kolo sreče in zagotoviti gospodarski preobrat," je odgovoril komisar.

Slovenija ukrepa odločno in učinkovito

V povezavi z bančnim sektorjem je izpostavil, da bo izid pregleda kakovosti aktive in obremenitvenih testov slovenskih bank znan v začetku decembra in da bodo lahko šele nato natančno ocenili razmere v bančnem sektorju. Kljub temu je ocenil, da Slovenija že sedaj "ukrepa odločno in učinkovito". Evropska komisija in Evropska centralna banka po njegovih besedah odločno podpirata slovenska prizadevanja; slovenska vlada in centralna banka si močno prizadevata, da storita, kar lahko.

V povezavi z gospodarskimi reformami je komisar ponovil poziv k reformi upravljanja podjetij v državni rasti.

V povezavi s fiskalno politiko pa je opozoril, da bodo pozorno spremljali ukrepanje Slovenije na podlagi nedavnih proračunskih odločitev. Slovenija odločno ukrepa, njen proračunski predlog je v skladu s pravili, a manevrskega prostora oziroma prostora za kakršne koli zdrse resnično ni, je opozoril.

Deli novico: