REFUSCUS MUNDI: 10. februarja v Izolo na degustacijo refoškov iz treh držav

Izola

V Izoli bo v soboto, 10. februarja, med 14. in 20.30 potekal tradicionalni mednarodni vinski festival Refuscus Mundi - Svet refoška. Na njem bodo v prostorih Manziolijeve palače predstavljena vina vseh slogov iz sorte refošk, najpomembnejše rdeče sorte vinske trte v slovenski Istri in na Krasu. V Izoli bo s svojimi vini poleg kleti Vinakoper prisotnih še približno 40 pridelovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

V slovenski Istri in na Krasu je refošk najbolj razširjena sorta. Vina iz nje so del kulture in tradicije, tipično rdeče vino globoke rubinaste barve ima izpostavljeno sadnost in višje kisline. Zaradi vsebnosti nekaterih blagodejnih snovi vinom iz refoška pripisujejo zdravilne lastnosti.

Za sodobno rabo so vinarji refošku nadeli številna nova oblačila. Pridelujejo ga kot rose, kot peneča vina, kot desertno vino, pogosto je sestavina zvrsti. Pred dvema desetletjema so nekateri vinarji na čelu s kletjo Vinakoper začeli pridelovati vina, ki so bila pripravljena tudi za dolgo zorenje.

V Izoli bo poleg okušanja številnih podob refoška posebno mesto imela stojnica z dobrodelnim vinom - refoškom "15 odtenkov rdeče". Gre za polnitev z združenimi refoški lanskega letnika iz 15 istrskih kleti pod okriljem Vinakoper, katere celotni izkupiček gre za dobrodelne namene - za odpravo posledic poletnih poplav v Sloveniji.

Ob robu festivala bodo v knjižnici v prvem nadstropju potekale tri vodene degustacije oziroma delavnice. Novinar Sašo Dravinec bo skupaj s pridelovalci predstavil peneča vina iz rdečih avtohtonih istrskih sort, glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar bo vodil delavnico Priložnosti refoška izven "klasike" o slogovnih različicah refoška, vinar Toni Katunar z otoka Krka pa v imenu združenja Kvarner Wines delavnico Sansigot - vzhajajoča vinska zvezda iz Kvarnerja.

Festival Refuscus Mundi - Svet refoška v Manziolijevi palači v Izoli bo v soboto, 10. februarja, potekal med 14.00 in 20.30. Vstopnina bo 20 evrov. Za udeležbo na delavnicah ni doplačila, a je obvezna prijava, saj je število mest omejeno.

Vodene degustacije

14.30 "Peneča Istra" (Sašo Dravinec, novinar) peneča vina iz avtohtonih rdečih sort vinske trte iz Istre

16.00 "Sansigot - vzhajajoča vinska zvezda iz Kvarnerja" (Toni Katunar, Kvarner Wines) vina iz redke rdeče sorte vinske trte sansigot iz Kvarnerja se vračajo

17.30 "Priložnosti refoška izven 'klasike'" (Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper) refošk ponuja priložnosti za številne slogovne podobe

Vabljeni, da se jim pridružite na odkrivanju vseh odtenkov refoška. Več informacij na njihovem Facebook profilu in rezervacije tukaj.

Deli novico: