"RECEPT ZA KATASTROFO": Kljub podnebni krizi zmanjšujejo število zaposlenih gasilcev

Svet

Število zaposlenih gasilcev v EU se zmanjšuje, čeprav se blok zaradi podnebnih sprememb sooča s številnimi naravnimi nesrečami. Sodeč po podatkih, ki jih je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat, je bilo lani v EU zaposlenih skoraj 360.000 gasilcev, kar je za okoli 2800 manj kot leta 2021. V Sloveniji pa je število gasilcev naraslo.

Po podatkih Eurostata je deset držav med letoma 2021 in 2022 zmanjšalo število delovnih mest v gasilstvu. Največji upad števila gasilcev se je zgodil v Franciji, Romuniji, na Portugalskem, Slovaškem, v Bolgariji in Belgiji. V Franciji se je denimo število gasilcev zmanjšalo za 5400, medtem ko sta Romunija in Portugalska ukinili 4250 in 2907 gasilskih delovnih mest.

V nekaterih drugih članicah pa se je število gasilcev nekoliko povečalo. Španija je tako med letoma 2021 in 2022 zaposlila 617 dodatnih gasilcev, Italija pa 546. Tudi v Sloveniji je število zaposlenih gasilcev naraslo s 1352 na 1499.

Skupno je bilo lani v EU zaposlenih skoraj 360.000 gasilcev, kar je za okoli 2800 manj kot leta 2021. "Zmanjševanje števila gasilcev sredi podnebne krize je recept za katastrofo," je v torek dejala generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) Esther Lynch in opozorila, da je zaradi podnebnih sprememb nevarnost požarov sedaj bistveno večja.

"Zato moramo našim gasilskim službam zagotoviti osebje in vire, ki jih potrebujejo za opravljanje svojega dela, s katerim rešujejo življenja," je še dodala. V luči tega je pozvala države, naj povečajo naložbe v gasilske službe.

V Bruslju si že nekaj časa prizadevajo za okrepitev vloge EU pri odzivanju na nesreče in gradijo stalno floto gasilskih letal, ki jih je mogoče poslati v ranljive države. Vendar strokovnjaki kljub temu opozarjajo tudi na potrebo po preventivnih ukrepih, kot je aktivno upravljanje gozdov, da bi bolje preprečili in zajezili požare v naravi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija