Domovina kakija je vzhodna Azija. Najbolj cenjeno je to sadje prav v deželi vzhajajočega sonca, kjer beseda kaki pomeni sadež. V Evropi in ZDA kaki vzgajajo od druge polovice 19. stoletja. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, pridelujejo pa ga predvsem države od Sredozemlju. V Istri in Slovenskem primorju so kaki začeli gojiti nekoliko kasneje, v prvih desetletjih prejšnjega stoletja.
Ob parzniku kakijev v Strunjanu
Pri nas ga največ pridelajo v strunjanski dolini. V Strunjanu tako vsako leto v prvem tednu v novembru pripravijo Praznik kakijev, kjer lahko okusite in kupite razne vrste kakijev, kakijevo žganje, kakijevo marmelado, razne kakijeve sladice: pite, krostate, torte, štruklje ... Pa si poglejmo recept za slednjega.
Potrebujemo
- za testo: pr. ½ kg bele moke, 1 jajce, 2-3 žlice navadnega olja, malo vode in ščepec soli.
- za nadev: 1,5 kg kakijev (najbolje vanilja), 500 g sladkorja, 150 g masla ali margarine, naribano limonino lupino, vanilin sladkor, nekaj krušnih drobtin in po želji malce cimeta.
Priprava:
1. Iz sestavin za testo umesimo oz. zgnetemo testo, oblikujemo v hlebček in pustimo vsaj pol ure počivat.
2. Kaki olupimo, damo v skledo, primešamo sladkor, vaniljev sladkor, stopljeno maslo, naribano limono, drobtine in po želji cimet. Vse dobro zmešamo.
3. Testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zavijemo. Zgornji del štruklja premažemo z raztopljenim maslom in na pomaščenem pekaču pečemo na 180 *C segreti pečici pr. ¾ ure.
4. Ko je pečen, narežemo, posipamo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Op.a.: Nadev za kakijev štrukelj lahko pripravo tudi z dodatkom skute in jajca.