REALIZACIJA VSE BLIŽJE: Upravni odbor EIB potrdil 250-milijonsko posojilo za drugi tir

Koper

Upravni odbor Evropske investicijske banke (EIB) je po neuradnih informacijah potrdil 250 milijonov evrov vredno posojilo za projekt drugi tir med Divačo in Koprom. Zadnjo besedo bo imel sicer odbor direktorjev, ki bo po navedbah ministrstva za infrastrukturo zasedal 9. aprila.

Potem ko je EIB projekt drugi tir sredi februarja uvrstila na seznam tistih, ki jih bo financirala, je zeleno luč posojilu v torek tako prižgal še upravni odbor hišne banke EU. Zadnja ovira do 250 milijonov evrov vrednega posojila drugi tir čaka v začetku aprila, ko bo o njem odločal še odbor direktorjev. Ob zeleni luči upravnega odbora je sicer malo verjetno, da bi direktorji 9. aprila odločitev spremenili.

Finančna konstrukcija projekta se tako vse bolj zapira. O projektu, za katerega bo potrebnih slabih 1,2 milijarde evrov, bodo danes spregovorili tudi na parlamentarnem odboru za infrastrukturo. Ta bo opravil javno razpravo, s katero želijo po besedah državne sekretarke Nine Mauhler javnosti podrobneje predstaviti investicijski program projekta in pridobiti mnenja zlasti glede vprašanja, kje so še mogoče izboljšave.

Investicijski program je vlada potrdila januarja in s tem odstranila še zadnjo oviro za začetek pripravljalnih del. Izvajalci so s pripravo gradbišč za dostopne ceste že začeli, kmalu bodo dela, ki bodo trajala predvidoma eno leto, tudi stekla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija