Rdeči križ z dobrodelnim koncertom začel akcijo

Slovenija

Cankarjev dom je v nedeljo gostil tradicionalni koncert Rdečega Križa Slovenije, s katerim so odprli akcijo Lepo je deliti. Zbrali so 62.000 evrov, je za STA dejal generalni sekretar Rdečega križa Slovenije Danijel Starman in dodal, da ciljajo na 150.000 evrov, kar bi zadostovalo za vsaj 10.000 paketov hrane, ki jih bodo razdelili pomoči potrebnim.

Kot je dodal Starman, bo akcija Lepo je deliti trajala do 31. decembra. Nedeljski koncert je bil namenjen tudi zaključku akcije Peljimo jih na morje, v sklopu katere so celo poletje zbirali sredstva za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin. Ob 60. obletnici prostovoljnega anonimnega krvodajalstva v Sloveniji, so se zahvalili tudi vsem krvodajalcem.

Danes zjutraj se je sicer na Debelem Rtiču zaključilo regionalno srečanje predsednikov in generalnih sekretarjev nacionalnih društev Rdečega križa držav bivše Jugoslavije, je pojasnil Starman. Tam je direktorica za Evropo pri Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca Anitta Underlin zbranim predstavila najnovejše evropsko poročilo o humanitarnih posledicah gospodarske krize.

"Podatki so katastrofalni," je ocenil generalni sekretar Rdečega križa Slovenije in pojasnil, da bodo zato akcije, kakršna je Lepo je deliti, še toliko bolj pomembne. Starman je še pojasnil, da je poročilo Underlinova predstavila le dan po svetovni predstavitvi Rimu, zato se je z Debelega Rtiča v živo javila medijskim hišam kot so BBC, CNN in Al Jazeer.