RAZVILI MEŠANICO ZDRAVIL ZA RAKA NA DOJKAH: To bi lahko rešilo na tisoče življenj

Svet

Zmogljiva kombinacija zdravil proti raku dojk bi lahko rešila na tisoče življenj, kažejo novi rezultati dolgotrajne študije.

Zdravilo Keytruda, če ga pacientka prejme ob pravem času in v kombinaciji s kemoterapijo, lahko pri ženskah z vrsto agresivnega raka dojke prepreči, da bi se bolezen vrnila, kar poveča možnost ozdravitve, kažejo izsledki nove študije, objavljene v New England Journal of Medicine.

Keytruda je imunoterapija, ki deluje tako, da imunskemu sistemu pomaga ubiti rakave celice. Tovrstno zdravilo že obstaja za številne vrste raka.

Vodja študije, profesor Peter Schmid z univerze Queen Mary v Londonu in direktor bolnišnice St. Bartholomew, je dejal: "Prej je veljalo, da dodajanje imunoterapije predoperativni kemoterapiji poveča odziv na zdravljenje pri bolnikih s trojno negativnim rakom dojke. Zdaj imamo dolgoročne rezultate, ki kažejo, da kombinirano zdravljenje znatno zmanjša ponovitve za približno 37 odstotkov, vključno z zmanjšanjem sekundarnega raka dojke za 39 odstotkov."

To pomeni, da se je stopnja ozdravitve teh vrst raka znatno povečala. Ocene so, da samo v ZDA, kjer je to zdravljenje nedavno odobrila uprava za hrano in zdravila, lahko reši kar 10.000 življenj na leto.

Dr. Kotryna Temcinaite, višja vodja za komuniciranje raziskav pri Breast Cancer Now, pa je dejala, da je bila nova študija "vznemirjajoča" in dodala: "To obetavno novo zdravljenje bi lahko rešilo več življenj, izgubljenih zaradi te uničujoče bolezni."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija