RAZSTAVIŠČE MONFORT: Pričenja se festival IZIS

Piran

V razstavišču Monfort bo drevi odprtje prvega dela 7. izdaje festivala IZIS na temo Invazija. Na razstavi, ki bo na ogled do 26. julija, bodo predstavljeni Svetlobni oscilator, Liminoid 2.0, Časovni zamik/Kemobrionični vrt ter Rear, večer pa bo s performansom zaokrožila Irena Z. Tomažin. Drugi del festivala bo potekal od 2. do 23. avgusta.

Fotografije so simbolične.

Skupina umetnikov in kulturnih producentov, ki je pred leti zagnala festival IZIS, letos kuje zavezništvo z Obalnimi galerijami Piran in zaseda razstavišče Monfort. V sklopu pregledne intermedijske razstave bodo na ogled dela, ki jih je v zadnjih letih producirala koprska PiNA, in katerih avtorji so tudi člani te iste skupine, hkrati pa program festivala ponuja pregled del ostalih osrednjih slovenskih producentov intermedijskih del, piše v festivalskem katalogu.

Festival IZIS bo potekal v dveh delih. Prvi se začenja danes, ko bodo v Razstavišču Monfort na ogled postavili Svetlobni oscilator, avdio-vizualno kinetično instalacijo, sestavljeno iz več nihal, umetnika Tilna Sepiča ter Liminoid 2.0 umetnice Saše Spačal in računalničarja Matica Potočnika, ki je predstavljen kot "obogatena in virtualna izkušnja razpršene subjektivitete".

Postavitev bo zaokrožila še interaktivna generativna (kemična) zvočna instalacija Časovni zamik/Kemobrionični vrt Robertine Šebjanič, Aleša Hienga - Zergona in Ide Hiršelfelder ter interaktivna vizualno-zvočna instalacija Rear, ki jo podpisujejo Marko Vivoda, Karlo Hmeljak in Luka Frelih.

Drugi del festivala bo potekal avgusta, ko bodo v Monfortu predstavljena še štiri intermedijska dela. Gašper Milkovič Biloslav, Mitja Cerkvenik, Marko Turkuš in Marko Vivoda so moči združili za instalacijo Radia, ki raziskuje kompleksnost razmerja med človekom in okoljem, skupina Stran22 pa bo predstavila prvi del nadaljevanke, ki raziskuje mejo med intimnim doživljanjem sveta posameznika in kolektivno izkušnjo, z naslovom Soap Opera.

Niti sled je prostorska instalacija Andreja Koruze, Jana Krmelja, Gašperja Torkarja in Nike Erjavec, ki "priklicuje in zabrisuje znake in sledi, ki jih posameznik navadno uporablja za določanje in komuniciranje svoje identitete in svojega mesta znotraj skupnosti", umetnik Name pa bo predstavil svoje Nano-grafite, s katerimi je markiral 12 evropskih mest.

Festival bodo spremljali tudi performansi Alberta Novella, Zavoda Sploh, Luxasa in Gašperja Torkarja. Prvi bo na sporedu že drevi, ko bo nastopila performerka, plesalka in pevka Irena Z. Tomažin, za odprtje drugega dela festivala pa bo 2. avgusta poskrbel Borut Jerman s projektom Sluhodvod #3.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija