RAZSTAVA TOMOS JE ŽE ZAŽIVELA: V nekdanjem skladišču soli Libertas jo lahko lahko obiščete vse do 10. maja

Koper

V nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru je že na ogled pregledna razstava Tomos, "ki obiskovalca popelje skozi zgodovino, razvoj dejavnosti in dosežke edine slovenske tovarne motornih koles," so zapisali v sporočilu za javnost na koprski občini. Obiščete jo lahko vse do 10. maja, ob sredah, četrtkih in petkih med 17.00 in 20.30, v soboto in nedeljo pa med 15.00 in 20.30. Vstopnine ni.

Pregledna razstava je razdeljena v šest sklopov, TOMOS in KOPER, TOMOS in MORJE, TOMOS in MOBILNOST, PROPAGANDA TOMOS, TOMOS in DOM ter TOMOS in JAZ. Poleg fotografij in zgodb iz življenja s Tomosom, ki so jih delili občanke in občani ter številni drugi, je v nekdanjem skladišču soli Libertas na ogled več kot 50 izvirnih eksponatov.

Največ, natančneje 25, je motornih koles različnih modelov, med katerimi je kar nekaj redkih primerkov, kot so modeli Cross Junior, Cross Senior in Tomos 15 SLH. Poleg fotografij vseh Tomos dirkačev, so na ogled postavili tudi legendarni dirkalni motocikel.   

 

Na razstavi je na ogled tudi Tomosova kosilnica, okopalnik, agregat in motorna žaga, ki jih je v različnih izvedbah poganjal stabilni motor, zasnovan in izdelan v šestdesetih letih. V okviru sklopa Tomos propaganda pa so na ogled še domiselni in izvirni oglasni plakati in letaki, s katerimi je podjetje uspešno tržilo svoje izdelke in gradilo na prepoznavnosti blagovne znamke doma ter po svetu.

Tomosove zgodbe so v nekdanjem skladišču soli Libertas na ogled vse do 10. maja, od srede do petka med 17.00 in 20.30 ter ob koncih tedna med 15.00 in 20.30. Vstopnine ni, je pa v času veljavnih ukrepov lahko naenkrat v prostoru do 13 oseb. Prav tako si je treba pred vstopom razkužiti roke in nadeti obrazno masko ter ohranjati medosebno razdaljo dveh metrov. 

 

Pod razstavo so se podpisali avtorji Vesna Pajić, Stevo Vujić, doc. dr. Neža Čebron Lipovec, Uroš Hribar, Ivan Simič, Janez Peter Grom, Tatjana Sirk, doc. dr. Boštjan Bugarič, Mateja Filipič, Peter Vidmar, Peter Štoka in Simona Špeh, za grafično podobo pa je poskrbela Saša Kuder. Svoj del k spominom na koprsko podjetje so prispevali tudi številni občani in drugi prebivalci, ki so delili svoje fotografije, predmete in druge spomine iz časa prve in edine tovarne motornih koles pri nas.

Razstavo so pripravili Mestna občina Koper, Društvo Associazione Tomos, Pokrajinski muzej Koper, Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran, Fakulteta za humanistične študije, Fakulteta za pomorstvo in promet, Obalne galerije Piran, RTV Koper – Capodistria, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Društvo Tomos Obala ter Avtomatik Delovišče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija