RAZSTAVA NA TURISTICI V PORTOROŽU: Kozjanski park v dialogu 'Narava – človek – turizem' (FOTO)

Koper

V ponedeljek, 29. januarja, je na Fakulteti za turistične študije – Turistici Univerze na Primorskem v Portorožu potekalo odprtje fotografske razstave z naslovom Kozjanski park v dialogu. Narava – človek – turizem. Razstava predstavlja nadaljnji korak v sodelovanju med Kozjanskim parkom in Katedro za kulturni turizem na fakulteti.

Glavna tema razstave je analiza kompleksnega odnosa med naravo, kulturo in človekom na zavarovanih območjih. Kozjanski park, kot eno največjih in najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji, v ospredje postavlja skupne interese, zlasti v kontekstu turizma na zavarovanih območjih, trajnosti ter odgovornosti v turizmu. Poleg tega se osredotoča na naravno in kulturno dediščino, izobraževanje mladih generacij ter iskanje ravnotežja med varovanjem, obiskovanjem in učenjem danes.

Razstava Kozjanski park v dialogu. Narava - človek – turizem. ????????️ ???????? below ???? Raziskujemo kompleksni odnos med naravo,...

Posted by UP Fakulteta za turistične študije Turistica on Ponedjeljak, 29. januar 2024.

Razstava predstavlja devet parov fotografij Kozjanskega parka, ki odražajo kompleksnost omenjenega odnosa. Vizualni dialog je bil kreativno zastavljen v dnevni izmenjavi posameznih fotografij med Kozjanskim parkom in fakulteto in naknadno dopolnjen z zapisom konotacij. Tudi obiskovalci imajo edinstveno priložnost, da z lastnimi konotacijami in mnenji obogatijo razstavo.

Barbara Ploštajner, predstavnica Službe za ohranjanje narave in naravovarstveni nadzor Kozjanskega parka, je ob odprtju razstave poudarila, da se v parku zelo aktivno povezujejo z različnimi institucijami. "Obisk Katedre za kulturni turizem ob prazniku kozjanskega jabolka leta 2022 je pomenil začetek sodelovanja, ki se je že v tem kratkem času izkazalo za zelo uspešno. Danes vam predstavljamo januarski dialog – dialog zime 2024. V prihodnje želimo vsekakor odpirati nove dialoge, ki bodo krepili sodelovanje in znanje," je še dodala.

Razstava bo na ogled v Avli Turistica (pritličje Fakultete za turistične študije, Obala 11a, Portorož) do 20. marca. Razstavo so pripravili dr. Simon Kerma, Barbara Ploštajner, Milka Sinkovič in dr. Irena Weber.