RAZSODBA SODIŠČA V RIMU: Vračanje migrantov iz Italije v Slovenijo je nezakonito

Svet

Sodišče v Rimu je v primeru tožbe pakistanskega migranta razsodilo, da gre pri praksi vračanja migrantov iz Italije v Slovenijo na podlagi dvostranskega sporazuma med državama za nezakonito prakso, danes poročata Primorski dnevnik in italijanska La Repubblica.

V primeru 27-letnega pakistanskega državljana, ki ga je italijanska policija lansko poletje prisilno vrnila v Slovenijo, je sodišče v Rimu, na oddelku za človekove pravice in migracije, 18. januarja razsodilo, da je "praksa, ki jo notranje ministrstvo uresničuje na podlagi bilateralnega sporazuma s Slovenijo, nezakonita".

Po poročanju Primorskega dnevnika na njegovi spletni strani je sodišče v prvi tovrstni sodbi ocenilo, da neformalna vračanja v Slovenijo, ki jih italijanska policija na osnovi dvostranskega sporazuma redno izvaja, sprožajo verižno reakcijo, saj slovenske oblasti migrante predajo hrvaškim, te pa jih vračajo v Bosno in Hercegovino. To pa po presoji sodišča predstavlja kršenje italijanske zakonodaje, italijanske ustave, listine EU o temeljnih pravicah ter omenjenega dvostranskega sporazuma s Slovenijo.

Sodišče je razsodilo v primeru omenjenega državljana Pakistana, v imenu katerega so odvetniki združenja Asgi oktobra lani vložil tožbo proti italijanskemu notranjemu ministrstvu. Julija lani je prispel do Trsta po dolgem potovanju po t. i. balkanski migrantski poti, potem ko je iz Pakistana zbežal zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Ko je s skupino rojakov prispel v Italijo, jih je prijela italijanska policija. 27-letni Pakistanec jim je povedal, da namerava vložiti prošnjo za mednarodno zaščito, a so policisti to ignorirali. Kot piše v sodbi, so policisti migrantom zaplenili telefone, jih prisilili, da podpišejo nek dokument, nato pa so jih vklenili, jih naložili v policijski kombi in odpeljali do meje, kjer so jim s palicami grozili, naj odidejo proti Sloveniji. To so migranti tudi storili in po dobrem kilometru so jih ustavili slovenski policisti, ki so jih aretirali in tako so se kot v nekakšni verižni reakciji kmalu znašli v begunskem taborišču Lipa v BiH.

Sodišče v Rimu je ocenilo, da je nemogoče, da italijansko notranje ministrstvo ne bi bilo seznanjeno s tovrstnim ravnanjem policije, še poroča Primorski dnevnik.

Sodišče je razsodilo, da mora italijansko notranje ministrstvo preučiti prošnjo za azil 27-letnega Pakistanca, mu omogočiti takojšen vstop na italijansko ozemlje ter plačati pravno takso, poroča La Repubblica na svoji spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija