"RAZMERE SO RES GROZLJIVE IN ZASTRAŠUJOČE": V tem predelu Primorske ni hiše, ki bi ostala nepoškodovana (FOTO)

Kronika

Na območju Čepovanskega dola sta ponedeljkovo neurje s točo in današnji hud vetrolom močno poškodovala tamkajšnje stavbe, na nekaterih cestah na tem območju je še vedno oviran promet. Po besedah pristojnih v naselju Čepovan ni hiše, ki bi ostala nepoškodovana. Pomoč je že na terenu, pričakujejo tudi pomoč Slovenske vojske.

Po besedah župana občine Nova Gorica Sama Turela je v ponedeljek zvečer klestila toča, danes pa je to območje prizadel močan veter. "Prav srhljivo opustošeno je tukaj," je dejal v izjavi za medije.

Kot je opisal poveljnik civilne zaščite novogoriške občine Andrej Biaggio, je jutranje neurje ne samo odkrivalo strehe, ampak so te tako močno poškodovane, da so na tla padala celotna ostrešja. "Razmere so res grozljive in zastrašujoče," je ocenil in dodal, da ni skoraj nobene hiše, ki bi ostala nepoškodovana.

Po prvih ocenah je sicer močno poškodovanih 15 objektov. Predvidevajo, da selitve prebivalcev ne bodo potrebne, če pa se izkaže, da jih bo treba evakuirati, imajo tudi možne nastanitvene enote, je dejal Biaggio.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je povedal, da imajo trenutno evidentiranih poškodovanih 25 ostrešij. Škoda pa ni nastala samo na območju Čepovanske dolino, ampak tudi v širši okolici, Lazne ter Zgornjega in Spodnjega Lokovca, kamor se še prebijajo. Ostale poti trenutno prevozne normalno, je povedal Vendramin.

"Zaenkrat bomo skušali čim bolj omiliti posledice in preprečiti nastajanje nadaljnje škode in potem po najboljših močeh pomagati ljudem, da se škoda povrne in da dobijo hiše spet strehe," je napovedal župan Turel.

Ob tem je pohvalil gasilce, pripadniki civilne zaščite in vse, ki so prizadetim priskočili na pomoč. Na občini so aktivirali vse razpoložljive sile, za pomoč so zaprosili sosednje občine, pomagala bo tudi Slovenska vojska.

Na občini so tudi že aktivirali proračunsko rezervo, dobili so tudi zagotovilo, da bo stroške nato pokrila država.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ocenil, da imajo na razpolago dovolj sil. Danes pričakujejo tudi okoli 30 vojakov, ki bodo pomagali odstranjevati porušeno drevje in pri vsem ostalem. "Verjamem, da jih bodo tukaj dobro izkoristili, ker so fantje pridni," je dejal in omenil tudi možnost pomoči gasilcev iz krajev, ki tokrat niso bili tako hudo prizadeti.

Točno višino škode je po Šestanovih besedah trenutno težko ocenjevati, a glede na njegove izkušnje bodo segala v več deset milijonov evrov.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je zagotovil, da je trenutno v njihovih skladiščih na voljo dovolj materialov, ki ji potrebujejo za sanacijo. "Z lokalnimi štabi se dogovarjamo, kaj vse imamo, da ponudimo zaloge, tako da tudi premeščamo iz nekoliko manj prizadetih krajev v bolj prizadete," je pojasnil.

Posledice neurij si je danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Po njegovih besedah je nujno, da čim prej pripeljejo ponjave in čim več dvigal, s katerimi bodo lahko te ponjave napeli. Prav tako je treba čim prej vzpostaviti oskrbo z električno energijo. "Če bo treba, bomo kaj pripeljali tudi iz Ljubljane," je dejal minister.

Spomnil je, da so pripadniki Slovenske vojske še vedno na Koroškem, v Vojniku in Šentjurju, kjer še vedno odpravljajo posledice neurja. Do četrtka so tudi podaljšali pomoč vojske v Črni na Koroškem.

Šarec in predstavniki pristojnih služb so si posledice neurja ogledali tudi v drugih prizadetih krajih na Goriškem.

V občini Miren - Kostanjevica je toča poškodovala sadovnjake, zelenjavne vrtove, avtomobile. Poškodovane so tudi strehe 300 hiš, je v izjavi za medije medije povedal podžupan Zvonko Ferfolja. Močan veter in toča sta odkrivala oz. poškodovala ostrešja stanovanjskih hiš, gospodarskih in poslovnih objektov, meteorna voda je tudi poplavila stanovanjski objekt. Na terenu pomagajo gasilci, tudi iz Ilirske Bistrice, in predstavniki civilni zaščite. Pristojni o višini škode še niso želeli govoriti, gotova pa ne bo nizka.

Nevihta ni prizanesla niti občini Renče - Vogrsko, kjer je veter poškodoval strehe na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Zaradi strele je zagorelo v kotlovnici v Vogrskem. Posredovali so gasilci, ki odpravljajo posledice, prav tako se je veliko ljudi samih odločilo za popravila. Civilna zaščita nudi pri pomaga z logistično podporo, dobavo materiala in tudi pripravo obrokov.

Zaradi posledic neurja tudi danes prihaja do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Trenutno je brez električne energije še 1521 odjemalcev na Tolminskem, Kanalskem, Goriškem in v Goriških Brdih.

"Večina poškodb je nastala na nadzemnih vodih, kjer je zaradi orkanskega vetra prihajalo do pretrgov vodnikov in rušenja drogov. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, napake bomo poskušali odpraviti do večera, kjer nam ne bo uspelo, bomo z delom nadaljevali zgodaj zjutraj," so sporočili iz podjetja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija