RAZMERE NA SEVERNEM PRIMORSKEM: V novogoriškem domu imajo "varno sobo" za srečanje ob rojstnem dnevu

Slovenija

Na Severnem Primorskem je glavnina aktivno okuženih z novim koronavirusom še naprej v domovih starejših, se pa okužbe v manjših obsegih pojavljajo tudi v več podjetjih. V Domu upokojencev Idrija so po testiranju odkrili še sedem novih okužb med stanovalci, trenutno število pozitivnih je 13, okuženih je tudi sedem zaposlenih.

Medtem so iz enote Marof v Idriji regijskemu štabu Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko sporočili, da je stanje glede okuženih pri njih nespremenjeno. Trenutno je okuženih 25 stanovalcev in 14 zaposlenih.

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino iščejo tudi ob pomoči CZ in občinskega Rdečega križa rešitev za pomanjkanje zdravstvenega kadra. Pri njih je število obolelih tudi med zaposlenimi visoko.

Iz Doma upokojencev Nova Gorica prihajajo spodbudne novice, saj se vsakodnevno zmanjšuje število okuženih z novim koronavirusom v enotah v Novi Gorici in Podsabotinu. Od 304 stanovalcev v obeh enotah je bilo doslej okuženih 160. Do danes jih je virus uspešno premagalo že 71, tako da jih je obolelih še 89, so sporočili iz regijskega štaba CZ.

Veliko okužb je bilo tudi med zaposlenimi v obeh enotah. Od 200 jih je bilo pozitivnih 56, aktivno okuženih je trenutno še 38, saj se jih je 18 že vrnilo v delovni proces.

Vse več je tudi vrnitev stanovalcev iz bolnišnice, tudi takšnih s hujšim potekom bolezni covid-19, je regijskemu štabu Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko povedala vodja zdravstvene nege in oskrbe v Domu upokojencev Nova Gorica Nataša Slejko.

"Čeprav za zaposlene ni lahko, a ob dobrem vzdušju in tudi pomoči iz drugih domov, nekako premagujejo te najtežje trenutke v drugem valu. V prvem spomladi v obeh enotah ni bilo okužb," je povedala Slejkova.

Za svoje stanovalce so poskrbeli tudi tako, da se lahko ob posebnih priložnostih varno srečajo s svojci. V t. i. varni sobi v novogoriškem domu je omogočeno srečanje enega od svojcev s stanovalcem, ki praznuje rojstni dan. Odzivi na to možnost, ki jo v enoti Podsabotin še urejajo, so zelo pozitivni.

Obenem pa omogočajo svojcem tudi slovo od umirajočih, tudi če so nastanjeni v rdeči coni. Osebje doma svojcem zagotovi popolno varovalno opremo in jim da vsa navodila.

V šempetrski bolnišnici trenutno zdravijo 47 bolnikov s covidom-19, od tega šest na intenzivni enoti, štirje med njimi potrebujejo pomoč ventilatorja. V negovalnem oddelku Psihiatrične bolnišnice Idrija je v oskrbi 11 okuženih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija