RAZMERE NA CESTAH: Obstaja velika nevarnost nastajanja žledu in poledice!

Slovenija

Ponoči je po državi snežilo, sneženje pa ponekod še ni ponehalo. Prometno-informacijski center o večjih težavah v prometu sicer ne poroča, opozarjajo pa, da so na cestah posipne in plužne skupine, potovalni časi pa so daljši.

Opozarjajo tudi, da se obeta otoplitev, sneg bo prehajal v dež, zato bo velika nevarnost nastajanja žledu in poledice. Burja povzroča težave v Vipavski dolini. Na hitri cesti med Selom in razcepom Nanos velja prepoved za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj pa so obvezne verige na avstrijski strani. Mejna prehoda Starod in Jelšane sta zaprta za tovorni promet proti Hrvaški.

Na cestah Žaga - Kobarid, Razdrto - Manče, Col - Ajdovščina, Col - Črni Vrh - Godovič in Unec - Bloška Polica - Babno Polje je prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Tudi na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, kjer je debelina snežne odeje zjutraj dosegala ali nekoliko presegala 10 centimetrov, ter na Kočevskem, kjer je zapadlo do 30 centimetrov snega, v cestnem prometu ni posebnih ovir. Za tovorni promet je bil predvsem zaradi jutranje konice do 8. ure zaprt le cestni prelaz Vahta na Gorjancih.

Direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar je povedal, da so ekipe zimske službe na terenu. Posebnosti v prometu, ki je povsod na območju, za katerega skrbi CGP tekoč, pa ni.

Podobno je na Gorenjskem, kjer je snežna odeja večinoma debela med 20 in 30 centimetri. Plužne in posipne skupine Gorenjske gradbene družbe, ki skrbi za vzdrževanje cest, so bile ne delu celo noč in se počasi vračajo, so povedali v podjetju. Kot so ocenili, so ceste v veliki meri očiščene in do večjih težav v prometu ne prihaja. Težave imajo vozniki večinoma v mestih, kar je povezano predvsem z zasneženimi parkirišči in drugimi površinami.

Na Gorenjeskem včeraj 18 prometnih nesreč

Medtem ko danes o večjem številu prometnih nesreč na gorenjskih cestah ne poročajo, pa so imeli gorenjski policisti veliko dela v sredo. Obravnavali so 18 prometnih nesreč, večinoma s samoudeležbo in manjšimi trki zaradi razmer na cestah. Največ nesreč je bilo na območju Kranja, zgodile pa so se še na gorenjski avtocesti, v Žireh, Tržiču, Godešiču, Podbrezjah, Radovljici, Žirovnici, Bohinju in na Brniku. Ponekod je bil promet oviran tudi zaradi zdrsov vozil.

Policisti so udeležence v sredo opozarjali na slabo očiščena vozila, obravnavali pa so tudi prijave objestnih voženj po večjih parkiriščih, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policisti tudi danes pozivajo k previdnosti in upoštevanju prometnih pravil. Pred začetkom vožnje je potrebno očistiti vozila. Voznikom pa svetujejo, naj preverijo tudi razmere na poti in spremljajo prometne informacije.

Na Celjskem je v nižinah zapadlo do 10 centimetrov snega, v višinah pa tudi do 30 centimetrov. Manjše težave je zimska ekipa celjskega podjetja Voc imela v klancih, kjer je obtičalo nekaj tovornih vozil, plužne enote pa so še vedno na terenu in izvajajo preventivne posipe, je povedal vzdrževanja v Vocu Damjan Maček.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija