RAZLOG ZA ZASKRBLJENOST: Po Černobilu 'tišina' tudi iz jedrske elektrarne Zaporožje (FOTO)

Svet

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potem, ko je že včeraj dopoldne objavila, da je njihov varnostni sistem na Dunaju prenehal prejemati podatke iz jedrske elektrarne v Černobilu, zvečer sporočila, da se je enako zgodilo tudi v primeru jedrske elektrarne Zaporožje. Direktor Rafael Grossi je ob tem izrazil zaskrbljenost.

Foto: Konstantin Mihalčevski

"Zaskrbljeni smo zaradi nenadne prekinitve dotoka podatkov iz teh dveh jedrskih elektrarn," je dejal Grossi, saj se, kot poudarjajo v IAEA, v obeh elektrarnah nahajajo "velike količine materiala v obliki izrabljenega ali svežega jedrskega goriva in druge vrste nuklearnih materialov". Prvi mož agencije s sedežem v avstrijski prestolnici je v sredo zvečer napovedal, da bo tudi sam odpotoval v turško Antalyo, kjer se bosta danes srečala ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Grossi je po vrsti incidentov v ukrajinskih jedrskih objektih od začetka ruske invazije konec prejšnjega tedna predlagal pogajanja o varnostnih zagotovilih za jedrske elektrarne in druge objekte z jedrskim materialom med ukrajinskimi in ruskimi predstavniki, s čimer bi se izognili resni jedrski nesreči.

IAEA skuša v okviru svojih nadzornih sistemov odvračati od širjenja jedrskega orožja z zgodnjim zaznavanjem zlorabe jedrskega materiala.

Ukrajinski zunanji minister je Rusijo včeraj pozval, naj privoli v prekinitev ognja na območju Černobila, da bi omogočili nujna popravila v nuklearki. Dodal je še, da imajo rezervni dizelski generatorji 48-urno zmogljivost za napajanje elektrarne in da se bodo hladilni sistemi za izrabljeno jedrsko gorivo nato ustavili, zaradi česar bo grozilo uhajanje sevanja.

Več kot 200 zaposlenih medtem ostaja ujetih v nuklearki Černobil in delajo že neprestano 13 dni, odkar so nadzor prevzele ruske sile. Iz agencije so sporočili, da se razmere za zaposlene slabšajo, zato so pozvali Rusijo, naj dovoli rotacijo zaposlenih, ki bi jim omogočili počitek, saj je delo v izmenah nujno za zagotavljanje varnosti, so dodali.

Čeprav černobilska nuklearka od nesreče leta 1986 ne deluje več, je tam še vedno zaposlenih več kot 2000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe.

Rusiji je prejšnji teden uspelo prevzeti tudi nadzor nad največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje. Po navedbah IAEA tam še vedno delujeta dva od šestih reaktorjev, zaposleni delujejo izmenično, stanje radioaktivnega sevanja pa naj bi bilo stabilno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija