RAZLIKE MED VODO IZ PIPE IN DEŽEVNICO: Kaj razkriva mikroskop? (VIDEO)

Trendi

Znanstvenik je ljudem pokazal, kako izgledata voda iz pipe in deževnica pod mikroskopom, in rezultati bi vas lahko presenetili. Obstaja nekaj držav - kot so Slovenija, Anglija, Finska in Švica - kjer je pitje vode iz pipe precej varno. Vendar pa v nekaterih delih sveta ljudem svetujejo, naj se izogibajo pitju vode neposredno iz pipe, in ta videoposnetek vam bo pokazal, zakaj.

Ko je vodo iz pipe dal pod mikroskop, se je pokazala zaskrbljujoča količina živih mikroorganizmov, vključno s tistimi, ki bi lahko bile kopepode. Prav tako gre opaziti nematode, kar bi vas zagotovo lahko spodbudilo k vprašanju, kaj točno je v vodi, ki jo pijete. Medtem je tudi deževnica vsebovala več mikroorganizmov, vključno s tistimi, za katere se meni, da so paraziti.

Kopepodi - majhni rakci, ki so pogosto prisotni v sladkovodnih in morskih ekosistemih. So pomemben del planktona in igrajo poglavitno vlogo v prehranjevalnih verigah, saj so hrana za mnoge ribe in druge morske živali.

Nematode - mikroskopski črvi, ki se jih najde v tleh, vodi in rastlinah ter živalih. So pomembni za ekosistem, ker pomagajo razgraditi organske snovi, vendar pa nekatere vrste lahko povzročajo bolezni pri ljudeh in živalih.

@microscope.vision

Tap water vs rain water under microscope 

♬ original sound - Microscope Vision

Ugotovitve so razumljivo prestrašile ljudi. "Sedaj me je strah vode," je dejal nekdo. Druga oseba je vprašala: "Ali poskušate doseči, da nikoli več ne pijem vode?" Še ena oseba je delila: "Nikoli več ne želim piti vode." Glede deževnice so mnogi opozorili, da je bil vzorec vzet s tal, kar bi ga lahko zlahka onesnažilo. "To nima smisla, če deževnico vzamete s tal," je dejal nekdo. Druga oseba je predlagala: "Vsi ti mikrobi v deževnici so prišli s tal."

Čeprav je voda iz pipe izgledala nedvomno vprašljivo, ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) zagotavlja, da imajo ZDA 'eno najvarnejših javnih oskrb z vodo na svetu', piše na spletni strani cdc.gov. CDC svetuje, da deževnico uporabljate le za zalivanje rastlin. "Da zmanjšate tveganje za bolezen, razmislite o uporabi deževnice samo za zalivanje rastlin, ki jih ne jeste, ali za pranje predmetov, ki jih ne uporabljate za kuhanje ali prehranjevanje," pojasnjuje javnozdravstvena agencija. "Izogibajte se uporabi deževnice za pitje, kuhanje, ščetkanje zob ali izpiranje ali zalivanje rastlin, ki jih nameravate jesti. Namesto tega uporabite vodo iz pipe, če je na voljo, ali kupite ustekleničeno vodo za te namene."

Voda iz pipe in deževnica, preučeni pod mikroskopom, razkrivata mikroorganizme, kar poudarja pomembnost preverjanja in ustrezne obdelave vode za pitje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija