'RAZLAŠČENI' ANKARANSKI LASTNIKI NAPOVEDUJEJO TOŽBE: OPN je stavbna zemljišča spremenil v zelene površine, kaj pa odškodnine?

Ankaran

Predlog občinskega prostorskega načrta (OPN) občine Ankaran je parcele nekaterih lastnikov spremenil v zelene površine. Lastniki so ogorčeni nad takšno 'razlastitvijo', nekateri napovedujejo tožbe zoper občino, poročajo mediji.

Lastniki zemljišč menijo, da občina ne bi smela na takšen način poseči v pravice lastnikov stavbnih zemljišč in da so upravičeni do odškodnine.

Spomnimo na lastnika zemljišča, ki je kupil parcelo od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), uničene mobilne hišice nadomestil z novimi ter začel s popravilom komunalne infrastrukture ravno v času, ko velja odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje prostora. Občina Ankarana predkupne pravice za to zemljišče ni uveljavljala.

Lastnika so prijavili medobčinskemu inšpektoratu, gradbenemu inšpektoratu ter redarski službi občin Piran in Ankaran.

Na ankaransko občino smo vprašali, kako komentirajo napovedane tožbe. Pa tudi, koliko je lastnikov parcel, katerih stavbna zemljišča bodo po novem OPN postala zelene površine, in ali nameravajo omenjenim lastnikom izplačati odškodnino.

Na ankaranski občini odgovarjajo, da OPN sledi večletnemu trudu prebivalstva, da bi zaustavili pretirano pozidavo. Kot pravijo, so v največji meri prisluhnili potrebam prebivalcev in z nekaterimi našli skupno rešitev, nekatere zadeve pa imajo še odprte.

"Nekaj je tudi pripomb in predlogov, ki niso združljivi s smernicami in načeli novega OPN. Predvsem v primerih lokacij, kjer je bila po starih prostorskih aktih predvidena pozidava, nov OPN pa pozidave ne predvideva več," pojasnjujejo na ankaranski občini. V primeru nestrinjanja ima stranka še zmeraj možnost uveljaviti svoja pričakovanja oziroma predloge z vsemi pravnimi sredstvi, dodajajo. Posameznih pripomb strank zaradi varstva osebnih podatkov javno ne morejo komentirati.

Poudarjajo pa, da ne gre za razlastitev lastnikov zemljišč, temveč za spremembo namembnosti

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Mario |  25 .04. 2020 ob  10: 36
Kaj komentirate zadeve ko ne poznate pravice. Tam so hiske od 1956 leta in so priklopljene na vso intastrukturo in je parcela gradbena.. ne vem zakaj ne bi smel tip urejat svojo lastnino.. hvala bogu da je uredil to parcela ker je bila grozna... Obcina Ankaran je verjetno imela svoje interese za svojega cloveka... ce bi pa aobcina zelela to naredit bodo milionske odskodnine in tukaj ne podpiram nasega zupana niti malo, naj raje kaj naredi dobrega za nas pa pol naj se ubada sam sabo
Istriano |  25 .04. 2020 ob  10: 00
Če daš vlogo za spremembo travnika v zazidljivo parcelo in če je sprememba sploh možna in ti jo odobrijo plačaš.
Erazem |  25 .04. 2020 ob  07: 07
Istriano, ali potemtakem državi plača lastnik travnika, ki ga spremenijo v zazidalno parcelo?
vseved |  24 .04. 2020 ob  21: 37
@ Tom, tudi če je primorc nič hudega . Red mora bit.
Tom |  24 .04. 2020 ob  19: 10
-2
Vseved@, ti si neved, kar niti ni tako čudno, saj čez noč ne moreš postati to, za kar se predstavljaš! Če, potem bo pogorel primorc, ne žabar, za tebe se pa še ne ve, od kje si se priklatil!?
vseved |  24 .04. 2020 ob  14: 36
10
@ istriano , pogorel je Popovič, Guberac, pogorel bo tudi ta žabar.
Istriano |  24 .04. 2020 ob  14: 16
11
Oškodovani Ankarančani lepo se dajte skupaj vzemite enega dobrega odvetnika ali odvetnico in pogazite te amaterje na občinski upravi. Če ti država/občina spremeni parcelo iz gradbene (zazidljive) v travnik, pašnik, gozd ali kmetijsko površino ste 100% upravičeni do odškodnine. Tukaj ni debate.
vseved |  24 .04. 2020 ob  13: 33
Kdo je ta junak? a ni v žlahti s Popovičem?
vseved |  24 .04. 2020 ob  13: 13
-2
Lastnik , ki je kupil zemljišče od DUTB se kratko malo požvižga na vse. Hišice stojijo, ureja potke, okolico, sadi kot da se nič ne dogaja Bo tam nastalo novo kamp naselje? Upam, da mu kmalu naložijo da odstrani vse kar je postavil. Vprašanje je tudi kdo mu je dal priključek za vodo in elektriko?